Sifonu çekerken yapılan büyük yanlış: Hastalıkları yayıyor

Bilim insanları tarafından yapılan incelemede, tuvalette klozet kapağı kapatılmadan sifon çekilmesi durumunda neler yaşandığı gözler önüne serildi.

SAĞLIK 11.12.2022, 11:35 11.12.2022, 11:37
Sifonu çekerken yapılan büyük yanlış: Hastalıkları yayıyor

Günlük olarak kullandığımız klozetlerin kullanımında hata yaptığımız yapılan araştırmayla gün yüzüne çıktı. Bilim insanları, klozetin sifonu çektikten hemen sonra yaşananları filme aldı. Sifonu çektikten sonra damlacıklar gözle görülemiyor bu nedenle bilim insanları lazer tekniği kullanarak oluşan durumu kayda aldı. Söz konusu damlacıklar, koronavirüs, norovirüs ve E.coli gibi tehlikeli patojenler içerebiliyor.

Havada uzun süre asılı kalıyorlar

Colorado Boulder Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, klozetin sifonu çekildikten sonra tuvaletten şiddetli bir biçimde dışarı saçılan küçük sıvı damlacıklarının havada uzun süre asılı kaldığı ortaya çıkarıldı. Bu sıvı damlacıklar çoğunlukla çıplak gözle görülemediği için bilim insanları tarafından parlak yeşil lazer tekniği kullanıldı.

Damlacıklar mikrop yayıyor

Bilim insanları tarafından yapılan incelemede, sifon çekildikten sonra klozetin içerisinden dışarı çıkan damlacıkların içerisinde koronavirüs, norovirüs ve E. coli, norovirüs gibi tehlikeli patojenlerin olabileceği ortaya çıkarıldı.

Bilim insanları, damlacıkların saniyede 2 metre yukarı fırladığını ve tuvaletin 1,5 metre kadar yukarısına sekiz saniye içerisinde ulaşabildiğini belirledi. Boyut olarak daha büyük olan damlacıklar yüzeylere saniyeler içinde yerleşirken, daha küçük olan damlacıklar ise birkaç dakika boyunca havada asılı durdu.

Yorumlar (0)