Eskiden çocuklarının doldurduğu binada şimdi onlar eğitim görüyor

Sinop'ta bir zamanlar çocuklarının eğitim gördüğü boş okul binasının Köy Yaşam Merkezi'ne çevrilmesinin ardından burada çul kilim dokumacılığı eğitimi alan anneler, deneyimlerinden bahsetti. Kursiyer Hatice Çağlayan, "Eğitim alırken bir taraftan da çocuklaşıyoruz ve eğleniyoruz." dedi. Kursa 4 kişinin devam ettiğini söyleyen eğitmen İsmet Can ise, "Bir yılda öğrenilecek şeyleri iki buçuk ayda sürede çözdüler. Bu ürünleri internet üzerinden satışa sunmak istiyoruz." diye konuştu.

YAŞAM 11.12.2022, 11:50 Hakan Öksüz
Eskiden çocuklarının doldurduğu binada şimdi onlar eğitim görüyor

Taşımalı eğitime geçilmesiyle birlikte Sinop'un merkez Kılıçlı köyünde yer alan okul binası terk edildi. Boş okul binası, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan ortak çalışmayla 3 ay önce Köy Yaşam Merkezi haline getirildi. Halk Eğitimi Merkezi tarafından açılan çul kilim dokumacılığı kursuna katılan anneler, bir zamanlar çocuklarının doldurduğu binada eğitim almaya başladı.

Aile bütçesine katkı sunmak istiyorlar

Kılıçlı Köyü Köy Yaşam Merkezi'nde eğitim alan anneler, burada öğrendikleri yöntemlerle tezgahta kilim ve çul dokuyor. Eğitim aldıktan sonra gelecekte üretecekleri kilim ve çulları satarak aile bütçesine katkı sunmak isteyen kadınlar, deneyimlerini anlattı. Üç çocuğunun okudu binada kursa katıldığını belirten Hatice Çağlayan, eski binanın bu şekilde değerlendirilmesinin iyi bir karar olduğunu söyledi.

"Daha önce sadece nenelerimizden gördüklerimizi biliyorduk"

Gençlerin ilgi göstermediği kurslara annelerin katıldığını ifade eden Çağlayan, "Gençlerimiz yanaşmayınca burası da bize kaldı. İstenerek yapılan zor şeyler, kolaylaşıyor. Köyde bir taraftan bahçe ve hayvan işleri, bir taraftan da ev işleri yapmak zorundayız. Bu nedenle şu an kursa devamlı gelebilen sadece 4 kişi var. Kurstan önce sadece nenelerimizden gördüklerimizi biliyorduk. Hocalarımız bize çok daha fazlasını öğretti. Burada eğitim alırken bir taraftan da çocuklaşıyoruz ve eğleniyoruz." dedi.

Eğitmen: "Bir yılda öğrenilecek şeyleri iki buçuk ayda sürede çözdüler"

Kursa katılan kadınlara eğitim veren İsmet Can, "8 kişiyle başladığımız ursa şu an 4 kişi devam edebiliyor. Küçük şeylerden bile akla gelmeyecek bir sürü şey yapabiliyoruz. İpleri evden getiriyorum, katılımcılarımız da köyden çul topluyor. İki buçuk ay önce başlayan kursta ip sarmak, desen dökmek ve çözgü gibi şeyleri öğrettik. Bir yılda öğrenilecek şeyleri kısa sürede çözdüler. Bu ürünleri internet üzerinden satışa sunmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)