Prof. Dr. Sakarya: “Sinovac aşısı, olanlar pozitif çıksa bile hastaneye yatışları azaldı” 

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Profesör Doktor Serhan Sakarya, Sinovac aşısı vurduran kişiler hakkında açıklama yaptı. Sakarya, Sinovac aşısını vurduranların, pozitif olsalar bile, hastaneye yatış oranlarında yaklaşık yüzde yüzlük azalma olduğunu açıkladı. 

SAĞLIK 15.04.2021, 17:48 16.04.2021, 12:02
Prof. Dr. Sakarya: “Sinovac aşısı, olanlar pozitif çıksa bile hastaneye yatışları azaldı” 

Çin’de geliştirilen ve geçtiğimiz aylarda binlerce dozu ülkemize giren Sinovac aşısı, pek çok kişinin aklında soru işaretleri bırakmıştı. Koruyucu etkisinin düşük olduğu yönünde ortaya atılan iddialara yanıt veren Sakarya, Sinovac aşısının inaktif bir aşı olduğunu, yani ölü virüslerden üretildiğini belirterek, “Sinovac’ın koruyuculuğu, canlı virüslerden yapılan aşıların koruyuculuğuna göre düşüktür. Bunu hepimiz biliyoruz. DNA ve protein aşılarının verdiği bağışıklık daha yüksektir. Ancak Sinovac aşısını biliyoruz. Koruyuculuğu düşük olsa da yan etkisinin olmadığını da biliyoruz.” şeklinde konuştu.



“Sinovac aşısı, hastaneye yatma oranlarında oldukça etkili”

Profesör Doktor Sakarya, “Sinovac’ın teknolojisini biliyoruz. Koruyuculuğunun az olduğunu bile bile kullanmaya başladık. Koruyuculuğunun az olması, insanların tekrar Covid-19 virüsüne yakalanmasına sebep olabiliyor. Fakat bu aşıyı yaptırdıktan sonra hasta olan kişilerin hastaneye yatma oranlarında gözle görülür değişiklikler var. Bu aşıdan sonra pozitif olan kişilerin neredeyse hepsi, hastaneye yatmadan kısa tedavilerle sonuç alabiliyor.” cümleleri ile durumu özetliyor.



“Pozitif olduğunu bilmeden içimizde dolaşan yaklaşık 8 milyon insan var”

Serhan Sakarya, ayrıca şunları da ekledi: “İnsanlar, pozitif olduklarını bilmeden dışarda geziyorlar. Bu kişilerin sayısı neredeyse 8 milyon. Kimse acil durumlar dışında dışarıya çıkmamalı. 14 günlük tam kapanma ve sonrasındaki aşılama ile birlikte Ramazan Bayramı’na günlük 5 bin vaka ile girmek mümkün. Geçen sene, yaş ayında vakalar düşer denildi, ama olmadı. Artık öyle bir şey yok. Şu anda vaka sayısı günlük 60 bini geçti. Yapılan her 5 testten birinin pozitif çıktığını biliyoruz.”  

Yorumlar (0)