Sinovac, bağışıklığı yüzde 99 oranında kuvvetlendiriyor 

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi çalışanları tarafından yürütülen “SARS CoV-2 İnaktif (Sinovac) aşısının bağışıklık yanıtı” isimli araştırma sonuçlandı. Sinovac aşısının bağışıklık sistemi üzerindeki etkisi, araştırma sonuçlarına göre oldukça olumlu. 

SAĞLIK 05.04.2021, 13:51 06.04.2021, 12:18
Sinovac, bağışıklığı yüzde 99 oranında kuvvetlendiriyor 

SARS-CoV-2İnaktif Sinovac aşısını ele alan Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesindeki görevli sağlık çalışanları, aşının ürettiği antikor ve bağışıklık sistemi üzerindeki etkisi hakkında ayrıntılı bir çalışma yaptı.

Sinovac aşısı hakkında Türkiye’de yapılan ve sonuçlanan en kapsamlı çalışma olan bu araştırmada, aşının insan vücudunda oluşturduğu antikorlar iki farklı test sayesinde saptandı. 



Gönüllü sağlık çalışanları üzerinden çalışma yapıldı

Manisa CBÜ hastanesinde görevli olan sağlık çalışanlarının gönüllü olarak katıldığı araştırmada, gönüllülere, aşıdan önce ve aşıdan sonra olmak üzere birkaç kez antikor testi uygulandı. Araştırmada kullanılan veriler, 11 Ocak-18 Mart 2021 tarihlerini kapsayan dönemde toplandı. Aşı vurulan fakat SARS-CoV-2 antikoru oluşturmayan 1053 sağlık çalışanı ise araştırmaya katılmadı.



MCBÜ fonu ile yapıldı

MCBÜ (Manisa Celal Bayar Üniversitesi) Bilimsel Araştırma Fonu Desteği ile yapılan bu araştırmada aşı olacak sağlık çalışanları aşıdan önce antikor testine tabi tutuldu. Birinci aşıyı olan çalışanlar, birinci aşıdan 28 gün sonra tekrar antikor testi yaptırdı. Bu aşamada test yaptıran sağlık çalışanı sayısı 939 idi. İkinci aşıdan 28 gün sonra da toplamda 771 sağlık çalışanı antikor testi yaptırdı.



Sonuçlar iç açıcı

Sinovac-Coronavac aşısı hakkında ortaya konan sonuçlar ise oldukça iç açıcı. Aşının birinci dozundan 28 gün sonra ölçülen antikor seviyesinde bağışıklığın ortalama olarak yüzde 25,3 oranında arttığı görüldü. İkinci aşıdan 28 gün sonra ise ölçülen antikor testinde bağışıklığın ortalama olarak yüzde 97,79 arttığı saptandı.



Kadınlar daha çok antikor üretiyor

Araştırmada ilginç bir detay ortaya çıktı. Bu detaya göre kadınlar, erkeklere oranla yaklaşık yüzde 10 seviyesinde daha fazla antikor üretiyor. Birinci aşı sonrasında kadınlar yüzde 29,5 antikor üretirken erkeklerin üretme oranı ise yüzde 18,6’da kaldı. Fakat ikinci aşıdan sonra kadınların antikor üretme oranı yüzde 99,2’yi bulurken erkeklerdeki üretim oranı ise yüzde 95,7 seviyesinde durdu.



Antikor düzeyinin yüksekliği hastalıktan tam olarak korumuyor

Araştırma sonuçları yayınlanırken yapılan açıklamada antikor düzeyinin yüksek olmasının, kişilerin hastalıktan “tam olarak korunduğu” anlamına gelmediği de belirtildi. Bu hastalıktan tam olarak korunmanın hiçbir şekilde mümkün olmayacağı, aşılar yaptırılsa bile belirtilen maske-mesafe ve hijyen tedbirlerine de en yüksek seviyede uyulması gerektiği aktarıldı. 

Yorumlar (0)