Özel hastanelerin fahiş fiyatlarına karşı önemli uyarı: "Covid-19 hastalarının refakatçileri ücret ödemesin"

Özel hastanelerin, Covid-19 hastalarının yanındaki mecburi refakatçilerden ücret alması üzerine harekete geçen Tüketiciler Birliği, doktor kararı ile hastanede yatan kişilerden hiçbir şekilde ücret alınamayacağı hakkında açıklamalarda bulundu. 

SAĞLIK 31.10.2021, 14:18
Özel hastanelerin fahiş fiyatlarına karşı önemli uyarı: "Covid-19 hastalarının refakatçileri ücret ödemesin"

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, 9 Nisan 2020 tarihinde Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan bir tebliğ yayınlandığını fakat özel hastanelerin bu tebliğe uymadığını belirterek şunları aktardı: “Bu tebliğe göre acil durum kapsamı genişletildi ve Covid-19 tanı ve tedavileri de kapsam içine alındı. Salgının başlangıcından bu yana bazı özel hastanelerin, Covid-19 tanı ve tedavisinde ücret aldıklarını duyuyoruz. Tüketiciler Birliği olarak bu konuda hastaneleri ve vatandaşları sık sık uyarıyoruz. Fakat çoğu vatandaş konu hakkında bilgi sahibi olmadığı için ücret ödemeye devam ediyor. Sonradan durumu öğrenen kişiler, tüketici birlikleri ve mahkemeye başvurarak ücretlerini geri alabiliyorlar.” 

“Özel hastaneler, refakatçi üzerinden para alıyor” 

Şahin: “Özel hastaneler, tanı ve tedavi karşılığında ücret alamayacaklarını biliyorlar. Bunun için de hastanın yanında bir refakatçinin kalmasını istiyorlar. Refakatçiden de günlük yatak bedeli olarak ücret alıyorlar ama bu ücretler, beş yıldızlı otellerin bile üzerinde olabilir. Yatak ücreti gecelik 750 ile 1500 TL arasında değişiyor. Kendilerini savunmak için de parayı hastadan değil de refakatçiden aldıklarını söylüyorlar. Refakatçi kalıp kalmamasını belirlemek doktorun yetkisi altındadır. Refakatçiden para almak ise keyfe kederdir. Eğer bir kişi ‘Ben refakatçi kalmak istiyorum.’ diye ısrar ederse ancak o şekilde para alınabilir. Fakat doktorun ‘Hasta kendi başına bakımını yapamaz, refakatçi lazım.’ demesi, para alınmamasını gerektirir.” 



“Doktorun verdiği yazı ile itiraz edilebilir” 

Şahin: “Hastanın yanında zorunlu olarak kalan refakatçilerden ücret alınması durumunda vatandaşlar, tüketici hakem heyetine ve mahkemeye başvuruda bulunarak ücretlerini geri alabilirler. Doktorun refakatçi için verdiği yazılı beyan sayesinde bu itiraz gerçekleştirilir. Vatandaşların öncelikle Sosyal Güvenlik birimine başvurması ve hem doktorun yazısını hem de faturayı göstermesi gerekir. Birim, tutardaki fazlalığı kendi belirler ve sonra da hastaneye ceza keser. Bu ceza, vatandaştan alınan ücretin 5 katı kadardır. Sonrasında da mahkemeye başvurulabilir.” 

“Keyfi refakatçiliğin ücreti, yarısı kadar” 

Şahin: “Doktorun uygun görmesi dışında kendi isteğiyle hastasının yanında refakatçi kalan kişilerin hastaneye ödeyeceği ücret da SGK tarafından önceden belirlenmiştir. Özel hastanelerin yatak fiyatlarını her şehir kendisi belirler. Bu ücret, normal ücretin yarısı kadardır. Eğer yarısından daha fazla ücret ödeyen varsa bu durumda yine SGK’ya başvurarak ücretini alabilir. Örneğin bize en son gelen şikayete göre bir hasta ve refakatçisinden 9 bin 800 TL tutarında ücret alınmış. Vatandaş, SGK’ya başvurmuş. SGK da alınması gereken ücretin 3 bin 800 TL olduğunu saptamış. Refakatçiden alınan ücret şu anda 6 bin TL olarak görülüyor.” 

Yorumlar (0)