Mide kanseri en çok 'A' kan grubunda görülüyor

Doç. Dr. Taylan Özgür Sezer, mide kanserinin sebebi, belirtileri ve tedavi yolları hakkında bilgi verdi. Doç. Dr. Sezer, mide kanseri görülme oranının kan grubu ‘A’ olan kişilerde daha sık görüldüğünü belirtti.

SAĞLIK 06.11.2020, 01:30 09.11.2020, 14:25
Mide kanseri en çok 'A' kan grubunda görülüyor

Midenin iç yüzünü çevreleyen zar tabakasından kaynaklanan mide kanserinde erken tanının önemine vurgu yapan Genel Cerrah Uzmanı Doç. Dr. Taylan Özgür Sezer, "Mide kanseri, bazen hiçbir belirti göstermeden, sinsi bir şekilde gelişebilir ve maalesef  tanıda geç kalındığında hasta cerrahi müdahale şansını kaçırabilir. Mide kanseri, teşhisi geç koyulduğunda, karaciğer ve akciğere sıçrayan kötü bir kanser olarak tanımlanabilir. Söz konusu kanser çeşidi, 50-70 yaş grubundaki erkeklerde, kadınlara oranla 2 kat fazla sık görülüyor." dedi. 

Aşırı tuz kullanımı mide kanserini körüklüyor

Mide kanserinde genetiğin etkili olmasının yanı sıra beslenme şekli, sigara ve alkolün de mide kanserine davetiye çıkardığını belirten Doç. Dr. Sezer, "Özellikle mangalda pişmiş et ve buna benzer gıdalar, aşırı tuz atılmış ve salamura yapılmış sebzeler, işlenmiş gıdalar mide kanserinin meydana gelmesinde rol üstleniyor. Taze sebze ve meyve tüketimini yükselterek, yemeklerde tuzu azaltarak, sigara/alkol kullanmayarak ve mangalda pişen et ve benzeri gıdalardan uzak durarak hastalığın oluşmasını engellebiliriz." dedi.

Kan grubu 'A' olanlarda daha çok görülüyor

Mide kanserinin görülme yüzdesinin kan grubu ‘A’ olan insanlarda daha yüksek olduğunu ifade eden Doç. Dr. Sezer, kötü beslenme alışkanlıkları ve enfeksiyonların da mide kanseri oluşmasında etkili olduğunu belirtti. Doç. Dr. Sezer, daha önce midesinin bir kısmı alınmış hastalarda geriye kalan mide dokusunda da kanser oluşabildiğini sözlerine ekledi. 

Mide kanseri belirtileri

Mide kanserinin sinsi bir şekilde ilerlediğine vurgu yapan Doç. Dr. Sezer, dikkatle izlenmesi gereken belirtileri şu şekilde sıraladı: "Mide kanseri erken dönemde ilk olarak gözlenen şikayet hazımsızlık ve şişkinlik olarak göze çarpıyor. Söz konusu semptomların gastrit ya da ülsere bağlı olduğu düşüncesiyle tedavide geç kalınabilir. Mide kanserinin ileri dönemlerinde ise; kilo kaybı, yutma güçlüğü, hazımsızlık, çabuk doyma, bulantı, kusma ve kansızlık gibi etkiler görülebilir. İleri evre mide kanseri olanların dışkısında kan, batında sıvı, iştahsızlık ve kilo kaybı belirtileri de görülebiliyor. Daha önce benzer şikayetleri olmayan 40 yaş üstü bireylerin hazımsızlık ve kilo kaybı gibi şikayetleri kanser belirtisi olabilir. Mide kanseri ameliyat ile tedavi edilebilir. Bu nedenle de erken tanı çok önemlidir." ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)