Mehmet Ceyhan'dan korkutan uyarı: "13 yıldır görülmüyordu"

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, 13 senedir görünmeyen menenjitte bu sene 6 vaka tespit ettiklerini açıkladı ve uyarılarda bulundu.

SAĞLIK 28.03.2022, 22:59
Mehmet Ceyhan'dan korkutan uyarı: "13 yıldır görülmüyordu"

Prof. Dr. Ceyhan, menenjite dair uyarılarda bulundu.

Çocukluk dönemi aşılamalarında düşüş gözlendiğini dile getiren Ceyhan, bu sene 6 menenjit vakası tespit edildiğini duyurdu.


"Çocukluk çağındakilerde aşılanma oranları düştü"

Prof. Dr. Ceyhan, kişisel sosyal medya hesabı üzerinden gerçekleştirdiği açıklamada, şu ifadelere yer verdi:

"Maalesef salgın ve bununla birlikte artış gösteren aşı kararsızlığı sebebiyle çocukluk dönemi aşılanma oranları da çok düştü.

Türkiye'de 2017 yılında ölçülen yüzde 98'lik aşılama oranından sonrası açıklanmadı. Fakat 2005 yılından bu yana yürüttüğümüz menenjit sürveyansında, bu sene 6 Hib menenjiti vakası tespit ettik.

2009 yılından bu yana aşı sayesinde bu hastalığı görmüyorduk. Tespit ettiğimiz hastaların tamamı aşı yaptırmamıştı. Aşı kararsızlığına karşı hiç müdahalede bulunulmadı. Aşı karşıtlarının salgın aşılarına ilişkin olarak öne sürdüğü yalanların çocukluk aşılarını da kötü yönde etkileyeceğine dair uyarılarımız hiç dikkate alınmadı.

"Çocuk felci vakalarına rastlanabilir"

Orijinal aşılar yerine Mısır, Çin gibi ülkelerden GMP sertifikası yetersiz olan aşılar alınıyor. Bu da aşılara olan güveni sarsacaktır. Müdahale edilmediği taktirde, Türkiye'de de polio vakalarının tespit edilmesi yakındır.

Polio için derhal bir aşı kampanyası, atık ve çevre sürveyansı, flask paralizi yapılmazsa 24 seneden bu yana görmediğimiz çocuk felci ile tekrar uğraşmak mecburiyetinde kalırız. Adeta köy köy dolaşarak verilen bu mücadeleye an itibarıyla ne kadar gücümüz olduğunu bilmiyorum."
 

Polio nedir?

Genel itibarıyla 15 yaşından küçük kişilerde görülmekle birlikte ender olarak 15 yaşın üstündeki bireylerde de görülen, kollarda ve bacaklarda felce sebep olan bulaşıcı bir hastalıktır.

Yorumlar (0)