Lavanta! Uykusuzluk, depresyon, ağrı, yara...

Lavantanın ve lavanta yağının uykusuzluk, depresyon, yanık, yara, ağrı ve daha birçok rahatsızlığa iyi geldiği belirtildi.

SAĞLIK 11.07.2019, 16:34 11.07.2020, 18:03
Lavanta! Uykusuzluk, depresyon, ağrı, yara...

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Fitoterapi Merkezi Müdürü ve Aromaterapi Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Murat Kartal, "Pembe renk gençliği temsil ederken mor renk, olgunluk, dinginlik ve huzuru temsil ediyor. Lavanta yağı çok iyi bir yara iyi edici, çok iyi bir yanık tedavi edici... Başınız ağrıdığında şakaklarınıza birkaç damla yağ ile masaj yaparsanız baş ağrınıza iyi gelir" dedi.

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Fitoterapi Merkezi Müdürü ve Aromaterapi Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Murat Kartal, aromaterapinin lavantayla başladığının altını çizerek lavantanın yaralarda, baş ağrısında ve depresyon gibi birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılabilecek aromatik bir bitki olduğunu ifade etti.

Doğal ve bitkisel ürünlerin sağlıklı yaşama önemli katkılar sunduğunu belirten Bezmialem Vakıf Üniversitesi Fitoterapi Merkezi Müdürü ve Aromaterapi Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Murat Kartal, "Hastalıkların artmasının sebepleri arasında hem doğal beslenmemek hem de endüstrileşmiş gıdaları yoğun kullanmak var. Sentetik ürünlerin sunduklarını doğada bulmak mümkün. Bizim genetiğimize uygun olan şey doğal ürünlerdir." diye konuştu. 

Prof. Dr. Murat Kartal, aromatik bir bitki olan lavantanın birçok faydası olduğunu ve aromaterapi uygulamalarının lavantayla başladığını belirtti.

"Pembe gençliği, mor ise dinginliği temsil eder"

Lavantanın rengi, kokusu ve yağıyla önemli bir bitki olduğunu vurgulayan Bezmialem Vakıf Üniversitesi Fitoterapi Merkezi Müdürü ve Aromaterapi Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Murat Kartal, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Pembe renk gençliği temsil ederken mor renk, olgunluk, dinginlik ve huzuru temsil etmektedir. Aromaterapinin başlangıcı lavanta sayesinde ve lavanta ile olmuştur. 1910 yılında Fransız bir kimyacının laboratuvarında patlama olur ve eli ciddi şekilde yaralanır. Can acısıyla elini lavanta yağının içine sokan ve bu şekilde tedavi eden bu kimyager hızlı bir iyileşme görünce lavanta yağı başta olmak üzere diğer uçucu yağlar üzerine çalışmalar yapmaya başlar. Kısacası aromaterapinin başlangıcı lavantaya dayanıyor." 

"Lavanta yağı tüm ağrıları dindiriyor"

Lavanta yağının faydalarının saymakla bitmeyeceğini aktaran Prof. Dr. Murat Kartal, şu bilgileri verdi: 

"Lavanta yağı çok iyi bir yara iyi edici, çok iyi bir yanık tedavi edicidir. Başınız ağrıdığında şakaklarınıza birkaç damla yağ ile masaj yaparsanız baş ağrınıza çok iyi gelir. Sırt ağrısı için lavanta yağını, Hindistan cevizi yağıyla karıştırıp bir krem gibi sürerseniz ağrının geçtiğini fark edeceksiniz. Lavanta yağının yaralanma ve ağrılar dışında bir diğer önemli özelliği ise uykusuzluğa çok iyi gelmesi. Bugün Avrupa'nın tamamında lavanta yağı içeren kapsüller satılıyor. Türkiye'de organik lavanta yağı içeren kapsüllerin satışı yapılmaktadır. Uykusuzluk problemi yaşayanlar, lavanta yağı aldıktan sonra uyku kalitesi artıyor. Yine orta derece depresyonda lavanta kullanılmaktadır. Kapsül kullanmak istemeyenler 3 damla lavanta yağını bir içeceğine ekleyebilir. Lavanta çiçeklerinden çay da demlemek mümkündür. Lavantanın sakinleştirici etkisi bulunmaktadır. Sinirli olduğunuz zaman giysinizin yakasına birkaç damla lavanta yağı damlatırsanız bir rahatlık sağlayabilirsiniz. Lavantanın aynı zamanda böcek ve sinek kovucu etkisi de bulunmaktadır."

Türkiye'nin tıbbi ve aromatik bitkiler açısından hayli zengin bir ülke olduğunu da dile getiren Prof. Dr. Murat Kartal, bu zenginliğin ekonomiye kazandırılması için çalışmalar yapılması gerektiğinin altını çizdi. 

Panelin ardından Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek ve Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği Bülent Bacıoğlu, Prof. Dr. Murat Kartal'a hediye takdim etti.

Yorumlar (0)