Kuş tüyü yorganlar hasta mı ediyor?

Doktorlar, sebebi hala bulunamayan nefes darlığı sorunuyla ilgili hastaların kuş tüyü yorgandan etkilendiği konusu üzerinde çalışma yaptı.

SAĞLIK 21.11.2019, 13:53
Kuş tüyü yorganlar hasta mı ediyor?

British Medical Journal'da yayımlanan bir makale, "kuş tüyü akciğer" olarak bilinen ve kuş tüyü yatak takımlarında bulunan tozun solunması nedeniyle akciğer iltihabı vakasını ayrıntılı olarak ele aldı.

Bir hipersensitivite pnömonisi (aşırı duyarlılık zatürresi - ç.n.) çeşidi olan kuş tüyü akciğer, bağışıklık sistemi tepkisi nedeniyle oluşuyor ve nefes darlığı, gece terlemesi ve kuru öksürük gibi belirtiler içeriyor.

Hastalığı teşhis eden doktorlar genellikle hastaya evde kuş olup olmadığını sorarken, makale yazarları birçok kuş tüyü akciğer vakasının gözden kaçabileceğini ya da bu vakalara yanlış tanı konulabileceğinin altını çizerek sağlık uzmanlarına hastanın yatak takımlarının incelenmesini tavsiye ediyor.

Böyle bir sorunu gün yüzüne çıkaran ve makalede bulunan vaka ise, sigara içmeyen 43 yaşındaki erkek hasta üç ay boyunca açıklanamayan nefes darlığı ve yorgunluktan şikayet ediyordu.

İlk önce alt solunum yolu enfeksiyonu teşhisi konulan hastanın semptomları tedaviden sonra daha da kötüye gitti.

Hasta şunları söyledi: 

"Semptomların başlamasından iki ay sonra tek seferde birkaç dakikadan fazla sürede ayakta durduğumda ya da yürüdüğümde bayılacak gibi hissediyordum. Uyumak için üst kata çıkmam 30 dakika sürüyordu. Tek seferde yalnızca iki basamak çıkabiliyordum. Sonrasında oturup dinlenmem gerekiyordu."

43 yaşındaki erkek hastayı daha detaylı inceleyen ve röntgen sonuçlarında yaşadığı sıkıntıya yönelik bir bulguya rastlamayan Dr. Dempsey, sonrasında hastanın yatak takımını kuş tüyüyle değiştirdiğini öğrendi.

Gerçekleştirilen testler ışığında, kuş proteinlerine karşı yüksek antikora sahip olduğu anlaşılan hastanın akciğerlerinde hipersensitiviteye (aşırı duyarlılık - ed. n.) işaret eden bulgular fark edildi.

Yatak takımının değiştirilmesi ve steroid tedavisi sonrasında hasta 6 ay içinde tamamen iyileşti.
 

Yorumlar (0)