Koronavirüsün başlıca belirtileri değişti! Bunlara dikkat!

Omicron'un alt varyantları nedeniyle vaka sayılarında ciddi bir artışın görüldüğünü bildiren Dünya Sağlık Örgütü, ölüm oranlarında ciddi bir değişimin yaşanmadığını belirtti. Bununla birlikte koronavirüsün başlıca belirtilerinin de değiştiği kaydedildi. İşte Omicron varyantı ile birlikte değişen koronavirüs semptomları...

SAĞLIK 18.07.2022, 11:24 18.07.2022, 12:16 Hakan Öksüz
Koronavirüsün başlıca belirtileri değişti! Bunlara dikkat!

Koronavirüs salgınının güncel durumuna ilişkin verileri paylaşan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), vaka sayılarındaki artışa işaret etti. Önceki hafta küresel çapta yaklaşık 5,7 milyon yeni vakanın tespit edildiğini aktaran DSÖ, vaka sayılarının bir haftada yüzde 6 oranında arttığını bildirdi. 

Vaka sayılarında ciddi artış var

Mart ayında düşmeye başlayan vaka sayılarının yeniden artışa geçmesi dikkat çekti. Vakaların özellikle de haziran ayının ortasından sonra artmaya başladığı vurgulandı. Peki bu durumun tetikleyicisi neydi? DSÖ'nün tahminlerine göre Omicron varyantının alt varyantları olan BA.4 ile BA.5, vaka sayılarının hızla artmasına yol açtı. Bu varyantların bir hayli bulaşıcı olduğu ve dünya genelindeki vaka artışına neden olduğunun tahmin edildiği belirtildi.

Geçen hafta 9 bin 800 kişi hayatını kaybetti

Vaka artışlarına rağmen ölüm oranlarında ciddi bir değişiklik görülmediğine işaret eden DSÖ, bu durumun aşılar sayesinde gerçekleştiğini kaydetti. Verilere göre geçen hafta koronavirüs kaynaklı ölüm sayısı 9 bin 800 oldu. Ölüm sayısında artış görülmemesinin oldukça iyi bir haber olduğunu aktaran DSÖ, yeni bir pandemi riskinin yok denecek kadar düşük olduğunu bildirdi.

Ölüm sayıları bazı bölgelerde arttı

Batı Pasifik ve Orta Doğu, vaka artışlarının en çok görüldüğü yerler oldu. Bu bölgeleri Afrika, Amerika, Güneydoğu Asya ve Avrupa izledi. Orta Doğu'da koronavirüse bağlı haftalık ölüm sayılarında yüzde 78'lik artış görüldü. Güneydoğu Asya'da da ölüm sayıları yüzde 23 oranında arttı. Afrika, Batı Pasifik ve Amerika kıtasında ise ölüm oranları düştü. 

Worldometer verilerine göre salgının ilk günlerinden bu yana dünya genelinde tespit edilen vaka sayısı 567 milyon oldu. En az 6 milyon 387 bin kişi koronavirüse bağlı sebepler yüzünden yaşamını yitirdi.

Koronavirüsün başlıca belirtileri boğaz ve bağ ağrısı oldu

Öte yandan yeni varyantlarla birlikte koronavirüsün başlıca semptomlarının da değiştiği kaydedildi. Ulusal Sağlık Hizmetleri'nin araştırmasına göre salgının ilk aylarında en sık görülen semptomlar yüksek ateş ile birlikte tat ve koku kaybıydı. Güncel verilere göre koronavirüsün başlıca belirtisinin boğaz ağrısı olduğu kaydedildi. 

Boğaz ağrısından sonra baş ağrısı, burun tıkanıklığı, kuru öksürük, burun akıntısı, balgamlı öksürük, ses kısılması, hapşırma, yorgunluk ve lenf bezlerinin şişmesinin koronavirüsün başlıca belirtileri arasına girdiği ifade edildi. Bu semptomları gösteren kişilerin acil olarak test yaptırması gerektiği belirtildi

Yorumlar (0)