Afyonkarahisar’da maket sanatı: Emekli olunca hobi edindi

Afyonkarahisar’da ikamet ettiği evinde bulunan çalışma odasını atölyeye dönüştüren emekli uçak mühendisi Tuncer Kurşun, el emeği olarak oluşturduğu birbirinden farklı ahşap maketlerle görenlere görsel bir şölen yaşatıyor.

KÜLTÜR-SANAT 18.07.2022, 11:41 18.07.2022, 17:44
Afyonkarahisar’da maket sanatı: Emekli olunca hobi edindi

2015 senesinde emekli olan ve kendisine bir uğraş bulmak isteyen Tuncer Kurşun, ahşap maketler yapmaya başladı. Kurşun ahşap malzemeden gemi, minibüs, tren, konak, ev, cami ve uçak maketleri oluşturuyor. Akıllardan silinmemesi gereken tarihi mekânları, gerçekleştirdiği sanatla ölümsüzleştirdiğini aktaran Tuncer Kurşun, “İşimden emekli oldum. Daha sonra bir uğraş edinmem gerekliydi. Şu an il adım maket çalışmaları oldu” ifadesinde bulundu.

“Hobiyi edinmem üniversite zamanlarıma kadar gidiyor”

Sevdiği ve ilgi duyduğu için bu çalışmaya yöneldiğini dile getiren Tuncer Kurşun, “Emeklilik kararını verdikten sonra bir uğraş içerisinde olmam gerekliydi. Bu da maketler yapmaya başlamamla oldu. 2015 senesinde inşaat mühendisliği yapan oğluma, elimdeki bütün işlerin hepsini devrettim ve emekliliğimi verdim. 2015 senesinden bu zamana gelene kadar süre içerisinde de ahşap maketler oluşturuyorum. Aslında bu sevdam yeni başlamadı. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde öğrenim gördüğüm sıralarda mimarlık okuyan arkadaşlarımın diploma projelerine destek oluyordum. Yani o zamandan gelen bir hobi diyebilirim. İlk oluşturduğum maket ise tren çalışması oldu. Ardından mimar arkadaşlarımın yardımları ile sonrası da geldi” dedi.

“Projeniz olursa, arkası çorap söküğü gibi gelir”

Şu ana kadar 35 tane maket çalışması oluşturduğunu aktaran Kurşun, “Oluşturmuş olduğum maketler içerisinde yıkılan Afyon Hükümet konağı yer alıyor. 1870’li senelerde Afyon’a kurulan Millet Hastanesi de bulunuyor. Bunlar içerisinde olmak üzere toplamda 35 tane çalışmam var. Bu çalışmaları gerçekleştirebilmek için öncelikle proje oluşturmanız gerekli. Projeniz olursa arkası çorap söküğü gibi geliyor” ifadesinde bulundu.

Alışılmışların dışında: Ali Bey Konağı

Maket çalışmaları içerisinde yer alan Ali Bey Konağı’nın altını çizen Tuncer Kurşun, “Dikkat çekmek istediğim bir maket çalışmam bulunuyor. Bu çalışmanın adı, Ali Bey Konağı’dır. Sizler de bilirsiniz ki Afyon konakları ile ünlüdür. Bu konaklar görünüm ve mimari açıdan olukça özeldir. Bunlar içerisinde bulunan ve Türk mimarisi yönünden de oldukça değerli olan Ali Bey Konağı da bizler için çok değerlidir. Ali Bey Konağı’nın ilk defa resmini gördüğümde, her açıdan hoşuma gitmişti. Çünkü belirttiğim konak Afyon içerisinde görebileceğiniz en karakteristik mimari özellikli bir konaktır. Bu eser, mimari yönden oldukça nadide, güzel ve estetiktir. Konağı biraz durup incelerseniz her detayını rahatlıkla görebilirsiniz” dedi.

“Ölçeği düşük tuttum, zor oldu ama güzel oldu”

Ali Bey Konağı için bir buçuk ayını verdiğini dile getiren Kurşun: “Bu çalışma benim için çok zorlayıcı oldu. Konak için kullandığım maket çalışmasının ölçeği yüzde 1. Aslında bu ölçekte bir binayı oluşturmak zordur. Normalde bu ölçekten daha büyük bir çalışma kullanılabilirdi. Ancak ben bu ölçeğin daha güzel olacağını düşündüm. Bu ölçekle konağı bitirdim” şeklinde ifade etti.

Yorumlar (0)