"Koronavirüs gözyaşından da bulaşıyor"

Doç. Dr. Mustafa Ataş, gözyaşında da COVID-19'un tespit edildiğini dile getirerek, "Bu virüs solunum yolu üzerinden bulaşıyor ancak gözün dış zarlarında da virüs enzimlerine rastlandı." dedi.

SAĞLIK 05.12.2021, 00:20 06.12.2021, 09:16
"Koronavirüs gözyaşından da bulaşıyor"

Ataş, gerçekleştirdiği açıklamada, gözyaşında da virüsün tespit edildiğini ifade ederek, "Salgın ilk başladığı dönemde, virüsün gözyaşında olup olmadığına ilişkin çalışmalar yapıldı. Bu çalışmalar neticesinde gözyaşında da koronavirüs tespit edildi. Fakat gözyaşındaki virüsün ne denli bulaştırıcı olduğu anlamak mümkün değil. Bizler her halükarda dikkatli olmak durumundayız. Özellikle elimizi gözlerimize temas ettirdikten sonra bir başka yere, dilimize ve ağzımıza dokunmamamız gerekiyor. Gözyaşına temas edildikten sonra muhakkak ellerimizi yıkamamız lazım. Bu hususta çocukları da sürekli olarak uyarmamız gerekiyor. Çünkü onlar bu hususta çok dikkatli olamayabiliyor. Yalnızca gözyaşımıza dokunduktan sonra değil, hapşırdıktan, öksürdükten veyahut diğer salgılarımızı yaptıktan hemen sonra da muhakkak ellerimizi yıkamamız lazım." sözlerini sarf etti.

"Bulaşma ihtimali var"

COVID-19'un gözlerden de bulaşma ihtimalinin olduğuna işaret eden Ataş, yurttaşlara uyarı yaparak, "Maskenin muhakkak kullanılması gerekiyor. Bu virüs solunum yolu üzerinden bulaşıyor ancak gözün dış zarlarında da virüs enzimlerine rastlandı. Yani teorik bir şekilde bakıldığında gözden de bu virüsün bulaşma olasılığı var." dedi. 

Yorumlar (0)