Konserveler kas felcine neden oluyor

Uzmanlar, ev yapımı konservelerde kas felcine ve tedavi edilmezse ölüme bile neden olan 'clostridium botulinum' bakteri riski bulunduğunu ifade ediyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Gönen, bakteri oluşumunun engellenmesi amacıyla sebzelerin türüne göre belli derecelerde kaynatılması gerektiğini bildirdi.

SAĞLIK 11.09.2019, 12:13 11.09.2019, 12:31
Konserveler kas felcine neden oluyor

Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Gönen, yazın tüketilen sebze ve meyvelerin kışın da sofralardaki yerini alması için evlerde konserve yapımına başlandığını kaydetti. Gönen, konservede kullanılacak malzemelerin taze olması gerektiğini vurguladı. 

Ev yapımı konservelerde kas felcine yol açan 'clostridium botulinum' bakteri riskinin daha fazla bulunduğunu ifade eden Gönen, "Bu bakteri toksini, botoksta da kullanılan bir toksin ve kas felcine neden oluyor. 12-72 saat içinde kendini gösteriyor. Kusma, bulantı, karın ağrısı gibi nörolojik belirtilerle karşılaşıyoruz. Kendini 72 saat sonra da gösterebiliyor. Ciddi bir kas tutulumuyla ortaya çıkıyor ve zamanında müdahale edilmeyip erken tedavi edilmezse ölümlere neden olabiliyor." diye konuştu.

"Doğru yöntemle kaynatmak gerekiyor"

Gönen, söz konusu bakterinin yok edilmesi için sebzelerin türüne göre belirli derecelerde kaynatılması gerektiğine işaret ederek, "Uygun olmayan koşullarda saklanan konservelerde yeniden bakteri üremesi oluşabiliyor. Bakteri oluşumunu engellemek için sebze ve meyveleri doğru yöntemle kaynatmak gerekiyor. Özellikle fasulye ve bezelye gibi asiti düşük olan sebzeler, düdüklü tencerelerde 15-20 dakika kaynatılmalı. Domates ve meyveler ise 100 derecede 15-20 dakika kaynatılıp kullanılmalı." ifadelerini kullandı. 

"Açıldıktan sonra en fazla 3-4 gün süresi var"

Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Gönen, konserve yapımında kullanılacak kapaklara da özellikle dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, bunların 20 dakika kadar kaynatılması gerektiğini aktardı. 

Kavanoz kapaklarının yalnızca bir defa kullanılabileceğini kaydeden Gönen, "Kapakta bombeleşme veya sızıntı olması, burada bakterinin ürediğini gösteriyor. Bu belirtiler mevcutsa konserve tüketilmeden ve tadına bakılmadan hemen atılması gerekiyor. Ayrıca konserve açıldıktan sonra 10 dakika kadar kaynatılırsa bu bakteri oluşumunu tamamen engellemiş oluyor. Konserve, açıldıktan sonra dolapta en fazla 3-4 gün muhafaza edilebilir. Açılmamış bir konservenin ise 6 ay kadar saklama süresi var." dedi. 

Yorumlar (0)