Kanser tedavisi 1 saniyeden kısa sürecek!

Bilim insanları, tedavi sürecinin tamamının bir saniyeden az sürdüğü proton radyasyon tedavisi yönteminin etkinliğini onayladı.

SAĞLIK 10.01.2020, 10:58
Kanser tedavisi 1 saniyeden kısa sürecek!

Pensilvanya Üniversitesi Abramson Onkoloji Merkezi'nde yürütülen bir çalışma kapsamında, flaş tedavisinin foton radyasyon terapisine oranla yan etki riskini üçte ikiye yakın oranda azalttığı kaydedildi. Bunun yanı sıra iki yöntemden biriyle tedavi gören hastaların iyileşme oranlarının hemen hemen aynı olduğu gözlendi.

Sputnik'in aktarımına göre, bilim insanları elektronlara kıyasla büyük kütlelere sahip olan protonların enine saçılımları küçük olduğu için, radyasyon ışınının tümör üzerine daha hassas şekilde odaklandığını ve çevredeki dokulara daha az zarar verdiğini düşünüyor.

Tedavi 1 saniyeden daha kısa sürecek
Fotonik radyoterapiyle birlikte birkaç hafta yerine, 1 saniyeden daha kısa süren tek seansla gerçekleştirilebilecek.

Bu araştırma, geleneksel radyoterapi ünitesinde flaş radyasyon üretebilmek için elektron yerine proton kullanmanın sonuçlarını ortaya koyan ilk araştırma olma özelliği taşıyor. Elde edilen sonuçlar ise, bugün proton radyasyonunun etkili kanser tedavisinde kullanılmasının özel ekipman beklemeye gerek kalmadan uygulanabileceğini gösteriyor.

Araştırmacılar, standart radyasyon dedektörlerinin yüksek radyasyon dozları ve ultra yüksek parçacık hızları sebebiyle hızla doyma noktasına ulaştığı için,  radyasyon dozlarını düzgün şekilde ölçebilmek adına özelleştirilmiş sensörler geliştirmek zorunda kaldıklarını belirtiyor.
 

Yorumlar (0)