İlaç-besin etkileşimleri zehirlenmeye yol açıyor

İlaç kullanılması durumunda tüketilen besinlerin vücutta oluşturduğu etkiler, pek çok uzman tarafından sık sık dile getiriliyor. Diyetisyen Dilem Koçan da bu durumu hatırlatarak şunlara değiniyor: “Bazı besinler, ilaçların oluşturması gereken etkinliği azaltıp zehirlenmelere yol açabiliyor.” 

SAĞLIK 29.11.2021, 11:47 30.11.2021, 09:23
İlaç-besin etkileşimleri zehirlenmeye yol açıyor

Diyetisyen Dilem İrkin Koçan, ilaç kullanırken tüketilen besinler hakkında uyarılarda bulunuyor. Uzmanların zaman zaman bu konuda insanları uyardıklarına dikkat çeken koçan, kullanılan ilaca ve besine göre vücudun çeşitli tepkiler verebileceğini ve hatta zehirlenmeler meydana gelebileceğini belirtiyor: “İlaç kullanırken dikkat edilmesi gereken belki de en önemli husus, tüketilen besinler. Besinler, ilaçlarla etkileşime girerek ilacın etkinliğini artırıp azaltmakla görevliler. Hatta bazı durumlarda ilaçlar, besinlerle tepkimeye girebilir ve ilaç kullanımı sonlandırıldıktan sonra bunların etkileri vücutta devam edebilir. Bu sebeple besinler doğru tercih edilmelidir.” 

Kolesterol-tansiyon ilacı ve greyfurt etkileşimi

Diyetisyen Dilem İrkin Koçan: “Bazı hastaların, bazı ilaçlar kullanırken dikkat etmeleri gereken besinler bulunuyor. Örneğin kolesterol ilacı kullanan kişiler greyfurt ve suyunu tüketmekten kaçınmalıdır. Greyfurt suyu, kolesterol ilacının etkisini artırarak kas ağrıları oluşturabilir. Tansiyon ilaçlarıyla tüketilen greyfurt suyu da kalp ritminde bozulmaya ve baş ağrısına sebep olabilir.” 



Süt ve süt ürünleri ile antibiyotik etkileşimi

Koçan: “Antibiyotik kullanan kişilerin süt ve süt ürünü tüketmesi durumunda antibiyotik etkisi azalabiliyor. Antibiyotik alımından en az 2 saat önce süt ve süt ürünü tüketimi durdurulmalı; ilaç kullanımından 6 saat sonraki zaman diliminde de süt ve süt ürünleri tüketilmemelidir. Aynı şekilde demir ilacı kullanan kişiler de süt ve süt ürünleri tüketiminden kaçınmalıdır. En az 2 saat arayla demir ilacı kullanıyorsanız süt ve süt ürünlerinden; kafein ve çay tüketiminden kaçınmalısınız.” 

K Vitamini ve kan sulandırıcı ilaç etkileşimi 

Koçan: “Orta yaş ve üstündeki kalp hastaları tarafından kullanılan kan sulandırıcı ilaçlar, K vitamini ya da bu vitamini içeren besinlerle kullanılmamalı. Ispanak, semizotu gibi yeşil yapraklı sebzelerin tümü K vitamini içerir. Kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız yeşil yapraklı sebzelerden uzak durmanız gerekir.” 



Demir ve C Vitamini etkileşimi 

Koçan: “Biyoyararlılığı artıran bazı besinler de bulunuyor. Örneğin demir ilacı ile birlikte C Vitamini oranı yüksek olan taze sıkılmış portakal, mandalina ya da limon suyu tüketmek demir emilimini artıracaktır.” 

Diyetisyen Koçan, ilaçlar ve birlikte kullanılabilecek/kullanılamayacak besinler konusunda hem doktorlardan hem de eczacılardan ayrıntılı bilgi alınabileceğini belirtiyor ve ekliyor: “Doktorunuz tarafından tavsiye edilmeyen ilaçları kullanmayın.” 

Yorumlar (0)