İnegöl'den 9 ülkeye çöğür ihracatı

Bursa'nın İnegöl ilçesinde, fidan ve çöğür hasadı başladı. Türkiye’nin çöğür ihtiyacının yaklaşık yüzde 70’ini tek başına karşılayan İnegöl’de, 2021 yılında 15 milyon çöğür bitkisi üretildi.

TARIM 29.11.2021, 12:32 30.11.2021, 14:42
İnegöl'den 9 ülkeye çöğür ihracatı

Türkiye’nin çöğür ihtiyacının yüzde 70’ine yakının karşılayan İnegöl, 9 farklı ülkeye fidan ihraç etmeye başladı. 

10 milyar dolarlık ihracat hedefleniyor

Türkiye’nin hemen her yerine fidan satışı yapan İnegöl’ün kırsal çiftçileri, bu sene Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan, Bosna-Hersek, Yunanistan, Kosova, Bulgaristan, Azerbaycan ve Gürcistan olmak üzere 9 farklı ülkeye ihracat yapmaya başladı. 

Cerrah Mahallesi Muhtarı Hasan Ayar, “Mahallemizde yetişen aşılı fidan ve çöğür hasadımız başlamıştır. Ülkenin çöğür üretiminin yüzde 70’ini ilçemiz oluşturuluyor. 15 milyon civarında çöğür üretimi gerçekleştiriyoruz. Bunun 5 milyonu Özbekistan, Kazakistan, Türkmenistan, Kosova, Yunanistan, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Azerbaycan ve Gürcistan olmak üzere 9 farklı ülkeye ihraç ediliyor. Kalan bölümü ise Türkiye genelinde satışa çıkarılıyor. Bu yıl talebe yetişme konusunda zorlandık. Keşke biraz daha üretim yapsaydık. Mahallemizin yüzde 90’ı geçimini, fidan üretimi yaparak sağlıyor. Toprağımızın verimli olması sebebiyle her türlü fidan üretimini gerçekleştirebiliyoruz. İhraç ürünlerinden 10 milyon dolara yakın bir gelir sağlanıyor. Böylece ülkemize katkı sağlıyoruz” sözlerini kullandı.

Yorumlar (0)