'Hollywood gülüşü' diş estetiğinde yeni trend oldu

Son günlerde adını sıkça duyduğumuz 'Hollywood gülüşü' diş estetiğinde yeni trend oldu. Özellikle ünlü isimlerin tercih ettiği 'Hollywood gülüşü' birçok kişinin de ilgi odağı oldu. Hollywood starlarının gülüşlerinden etkilenerek tasarlanan bu yeni trend ile daha parlak gülüşler mümkün.

SAĞLIK 30.03.2022, 13:16 31.03.2022, 11:10
'Hollywood gülüşü' diş estetiğinde yeni trend oldu

Son günlerde birçok kişinin ilgisini çeken 'Hollywood gülüşü' gülüş estetiği tedavisinde kullanılan bir yöntem. Bu yöntemle Hollywood starlarının gülüşlerinden esinlenerek kişiye yeni bir gülüş estetiği uygulanıyor. Böylece hastaların diş, dudak ve çene yapıları incelenerek hastaya en uygun olan gülüş tasarlanıyor.

Akdeniz Diş Poliklinikleri Başhekimlerinden DT. Kenan Sevi, 'Hollywood gülüşü' için sadece beyaz dişlerin yeterli olmadığına dikkat çekti ve beyazlığın haricinde diş etlerinin sağlıklı görünümü ile diş orantısının da çok önemli olduğunu söyledi. DT. Kenan Sevi, bu uygulamanın diğer isminin ise 'Hollywood Smile' olduğunu söyledi.

Güzel bir gülüş için yüz şekline ve dudak yapısına uygun dişler olmalı

Sevi, güzel bir gülüş için öncelikle yüz şekline ve dudak yapısına uygun dişlere sahip olunması gerektiğini vurguladı ve diş hekimliğinde estetik açıdan birçok yeniliğin olduğuna dikkat çekti. Estetik maddelerinin gelişmesi ile dişlerde birçok şekil ve renk bozukluklarının giderildiğini söyleyen Sevi, gülüş tasarımının da oldukça önemli bir görevi üstlendiğini söyledi. ‘Hollywood gülüşü’ yöntemi için dört altın kural olduğunu dile getiren Sevi, bu kuralları ise şöyle sıraladı: "Dişler; kişinin üst ön dişleri düzgün olmalı ve hiçbir şekilde görünen bir dolgu içermemelidir. Üst santral kesici dişler diğer dişlere göre biraz daha önde ve belirgin olmalıdır. Alt kesici dişlerin gülüş sırasında görülmesi de oldukça önemlidir. Üstte diş arkı ise geniş olmalı ve üst 1. büyük azı dişine kadar görünmelidir. Dudaklar simetrik şekilde olmalıdır. Dudakların simetrik şekli dişlerden çok kaslarla ilgili olabilir. Diş eti de önemli bir konudur. Üst diş etinin 2 mm kadar görülmesi önemlidir. Dudak genişliği ise yüz genişliğinin en az yarısı oranında olmalıdır."

Dengeli gülümsemek için 8 özellik

Dengeli gülümsemenin 8 özelliği olduğunu söyleyen Sevi, bu özellikleri şöyle anlattı: "Dudak çizgisi; üst kesici dişlere göre dudak yüksekliği veya dikey diş görünürlüğüdür. Normali, üst dudak diş ile diş eti sınırına ulaştığında dişlerin arasındaki diş etiyle keserlerin hepsinin görülmesi normaldir. Yüksek dudak çizgisi de klinik kuronun tamamı ile bitişik diş eti doku bandını gösterir. Düşük dudak çizgisinde üst ön dişlerin sadece yüzde 75'inden azı görülür. Kadın hastaların dudak çizgisi erkek hastaların dudak çizgisinden 1,5 mm kadar yüksek olduğundan Kadınlar güldüğü zaman 1-2 mm diş etlerinin görülmesi normal kabul edilir. Gülümseme arkını poz gülümsemesinde ki üst ön dişlerin kenarları hizasınca hayali çizilen çizgi ile alt dudak iç kontürü arasında olan ilişki şeklinde tanımlayabiliriz. Kurvatür, kadın hastalar yaş aldıkça düzleşme eğilimi gösterir. Üst dudak kurvatürü; gülümseme esnasında üst dudak orta noktasından başlayıp ağız köşesine kadar değerlendirilir. Ayrıca ağız köşesi dudağın orta noktasından yüksek ise yukarıda, aynı hizada bulunuyorsa düz, aşağıda bulunuyorsa aşağıda denir. Düz ve yukarıda dudak kurvatürlerinin aşağıdakine göre estetik olduğu da düşünülmektedir. Lateral karanlık alan; kişi gülümserken arka dişlerinin ağız köşesinde kalan koridora denir. Bu arada 1. moların görüldüğü gülümseme en estetik gülümseme skoru almıştır. Simetrik gülümseme; ağız köşeleri veya pupiller hatların paralelliği ve dikey düzlemde ağız köşelerinin göreceli olarak pozisyonlanmasıyla değerlendirilir. Asimetrik gülümseme yüzün bir tarafında olan kas tonusu yetersizliği ile ilişkili olabilir. Miyofonksiyonel egzersizler bu açıdan önerilmelidir. Frontal oklüzal düzlem; sağ köpek dişinin tepesinden sol köpek dişinin tepesine kadar uzanan hattı tanımlar. Transverse eğim, alt çenenin iskelet asimetrisiyle veya üst ön dişlerin farklı erüpsiyonu nedeni ile meydana gelir. Dental komponentler; şekil, boyut, dizilim, renk, orta hat ile ark simetrisini kapsar. Orta hattı belirlemek için 2 anatomik landmark kullanılır. Ayrıca yüzün orta hat paralelliği, üst kesici orta hattın paralelliği ve dentolfasiyalortahat çakışması oldukça önemlidir. Diş eti komponentleri; renk, doku, kontür ve diş eti yüksekliği olarak tanımlanır. İnflamasyonküntpapilla açık gingivalembrasürler ve düzensiz gingivalmarjinler gülümsemede estetiğin kalitesini azaltır. Son olarak belirtmek gerekir ki orta kesicilerin diş eti sınırı kaninlerinkiyle aynı seviye olmalıdır."

Yorumlar (0)