Her yıl 1 milyonu aşkın kadın jinekolojik kanserlere yakalanıyor

Dünya çapında her sene 1 milyonu aşkın kadının jinekolojik kanserlere yakalandığı belirtildi.

SAĞLIK 21.09.2021, 00:46 21.09.2021, 15:13
Her yıl 1 milyonu aşkın kadın jinekolojik kanserlere yakalanıyor

Kanserle Dans Derneği tarafından gerçekleştirilen yazılı açıklamaya göre, Dünya Jinekolojik Onkoloji Günü vesilesiyle Çankaya ilçesindeki bir otelde gerçekleştirilen programda jinekolojik kanser türleri, risk faktörleri ve yeni geliştirilen tedavilere ilişkin bilgiler paylaşıldı.

Prof. Dr. Ali Ayhan, programda gerçekleştirdiği konuşmada, jinekolojik kanserlerin her sene dünyada bir milyonu aşkın kadını etkilediğine ve yüz binlerce vakanın can kaybıyla neticelendiğine işaret etti.

Dünyada en sık rastlanan jinekolojik kanser türlerinin rahim, yumurtalık ve rahim ağzı kanseri olduğunu kaydeden Ayhan, "Gelişmemiş ülkelerde rahim ağzı kanserine çok daha fazla rastlanıyor, gelişmiş ülkeler ve ülkemizde ise rahim kanseri en sık görülen jinekolojik kanser çeşididir." bilgisini aktardı.

Ayhan, jinekolojik kanserlerde de erken tanının öneminin altını çizerek, "Erken tanı hastanın yaşama tutunma şansını artırıyor. Tedavide kanserin evresi, yeri, hastanın yaşı ve diğer sağlık problemleri gibi faktörler değerlendiriliyor. Ameliyat tedavinin en önemli basamağı diyebilirim." sözlerini sarf etti.

"Düzenli aralıklarla muayeneye gidilmeli"

Kanserle Dans Derneği Başkanı Sevil Gürkan da yaş, aile öyküsü, yaşam stili, sigara kullanımı, doğurganlık, obezite ve sosyoekonomik faktörlerin kadınlarda görülen kanser çeşitleri için önemli risk faktörleri olduğunu söyledi.

Dernek olarak hastaların ve hasta yakınlarının en doğru bilgiye ulaşmalarını ve yeni gelişen tedavi yöntemlerinden haberdar olmalarını sağlamayı hedeflediklerini kaydeden Gürkan, "Farkındalık çok önemlidir çünkü jinekolojik kanserlerin tedavisinde erken tanı en önemli unsurdur. Kadınların jinekolojik muayenelerini düzenli aralıklarla gerçekleştirmeleri ve doktorları ile açık iletişim halinde olmaları çok önemli. Görünüşte küçük sayılan semptomlar dahi doğru teşhise yardımcı olabiliyor." yorumunda bulundu.

Yorumlar (0)