Hava sıcaklıkları arttı: İdrar ve böbrek taşlarına dikkat

Böbrek taşının nasıl düşürüldüğünü ve neden oluştuğunu anlatan Özel Denizli Cerrahi Hastanesi hekimlerinden Üroloji Uzmanı Op. Dr. Alper Başakcı, “Bu hastalığı yaşayanlar sıcak havalarda hareket etmeyi arttırmalı ve bol su tüketmeli” dedi.

SAĞLIK 05.07.2022, 11:06 05.07.2022, 16:18
Hava sıcaklıkları arttı: İdrar ve böbrek taşlarına dikkat

Özel Denizli Cerrahi Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Alper Başakcı, havaların ısınmasıyla beraber hastanelere idrar ve böbrek yollarında oluşan taşlardan ötürü gelen hasta sayısında artış yaşandığına dikkat çekti. Op. Dr. Alper Başakçı, böbrek rahatsızlığı yaşayan kişilerin bol su tüketmesi gerektiğini dile getirdi.

Böbrek taşı neden oluşur?

İdrar ve böbrek taşının neden oluştuğunu anlatan Op. Dr. Alper Başakcı "Hava sıcaklıklarının yükseliş yaşadığı bu dönemlerde vakaların polikliniklere ve acil servislere başvurma oranı artıyor. Böbrek taşı çoğunlukla kişilerin az su tüketmesinden kaynaklı olarak ortaya çıkıyor. Böbreğin içerisinde olması gereken sıvı miktarı az olunca toplanan mineraller taş oluşmasında sebep oluyor” dedi.

Böbrek taşı belirtileri nelerdir?

Böbrek ve idrar taşının belirtileri içerisinde idrarda kanama, yanma ve yan ağrısı bulunuyor.

Böbrek taşının olduğu nasıl anlaşılır?

Hastalardan öncelikle tahlil istediklerini dile getiren Başakcı, “Bize gelen kişileri öncelikle tedavi ediyoruz. Daha sonrasında ise hastalardan farklı tahliller talep ediyoruz. En son eğer gerekiyorsa tomografi ve ultrason çekiyoruz. Bu sayede taşın hangi böbrekte olduğunu, nerede olduğunu görebiliyoruz” şeklinde ifade etti.

Böbrek taşının tedavisi nedir?

Başakcı, böbrek taşı tedavisi ile ilgili, “Böbrek taşları idrar kanallarının belirli bölgelerinde ortaya çıkabiliyor. Böbrek içerisinde, böbrekten tamamen çıkmış veya idrar torbasında meydana gelmiş taşlar bulunuyor. Bizim tedavi yöntemi olarak hastalarımıza yaptığımız işlem lazer ile taş kırmadır. Bize gelen hasta işlem yapılırken uyur vaziyette olur. O sırada biz de idrar kanalından böbreğe ulaşıyoruz. Bu şekilde idrar kanalından ulaştığımız taşı lazerle kırıyoruz. Lazer haricinde farklı tedavi yöntemleri de bulunuyor. Zaten 4 milimin altında büyüklüğe sahip taşların büyük bir çoğunluğu kendiliğinden düşüyor. Bu şekilde olan hastalara ise idrar çıkışını fazlalaştırmak için bol sıvı tüketmeyi öneriyoruz. Ağrı kesici verip, tedavisini bitiriyoruz” diye konuştu.

Böbrek taşı tedavi edilmezse büyük sorunlara yol açıyor

Başakcı, “Açık cerrahi yöntemini çoğunlukla kullanmıyoruz. Böbrekte bulunan taş eğer 2 santimden büyükse böbreğin arka tarafından içeri ulaşıyoruz 1 santimlik bir alan oluşturarak taşı tamamıyla temizleyebiliyoruz. Bu hastalığı yaşayan kişiler çoğunlukla böbrek taşlarını önemsemiyor. Ancak tedavi olarak kısa bir süre içerisinde evlerine veya işlerine dönebilirler. İhmal edilme durumunda bu defa böbrek çalışmayı bırakıyor. Böbrek taşı olan kişiler bol su tüketmelidir. Yürüyüşler yapmalı ve hareket etmelidir. Bunun haricinde böyle bir hastalıktan şüpheleniyorlarsa kesinlikle bir üroloji uzmanına gözükmeleri gerekmektedir” sözlerine son verdi.

Yorumlar (0)