Görülmemiş Kovid-19 vakası: İlk kez tespit edildi

Tayland’da ilk defa bir kediden insana koronavirüs bulaştığı tespit edildi.

SAĞLIK 20.06.2022, 01:27 20.06.2022, 11:19
Görülmemiş Kovid-19 vakası: İlk kez tespit edildi

Ülkede yaklaşık olarak bir yıldır gerçekleştirilen bilimsel faaliyetler neticesinde, ilk defa bir kediden insana koronavirüs bulaştığı görüldü.

Bangkok Prince of Songkla Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen araştırma neticesinde, geçtiğimiz yıl koronavirüs geçiren 32 yaşındaki bir veterinerin, virüsü yüksek olasılıkla o dönem sahipleri de Kovid-19 virüsüyle enfekte olan ve tedavi esnasında yüzüne hapşıran bir kediden kapmış olduğu belirlendi. 

Gen numuneleri uyuştu

Gerçekleştirilen araştırmalar kapsamında, veterinerden alınan virüs numunesi ile geçirdiği hastalıktan beş gün evvel tedavi ettiği ve tedavi esnasında yüzüne hapşıran kedinin ve sahiplerinin virüs gen numuneleri büyük ölçüde benzerlik gösterdi. 

Koronavirüsü sahiplerinden kapan kedinin, test yapmak amacıyla mukus numunesi alındığı esnada hapşırmasının akabinde veterinere de hastalığı geçirmiş olduğu belirlendi.

Veterinerin hayvana uyguladığı tedavi esnasında sadece cerrahi maske taktığı kaydedilirken, araştırmaya husus olan kedinin bölgeye 200 kilometre uzaklıkta ikamet eden bir aile ile birlikte kliniğe geldiği belirtildi.

Bilim insanları uyarmıştı

Bilim insanları tarafından geçtiğimiz senelerde gerçekleştirilen araştırmalar sonucunda tilki, domuz, vizon gibi pek çok memeli hayvanın koronavirüs taşıyıcısı olabileceği duyurulmuştu. 

Geçtiğimiz sene ABD Sağlık Örgütü'nce evcil köpek ve kedilerin koronavirüs taşıyıcısı olabileceği ve pozitif vakanın olduğu evlerdeki hayvanlara karşı da sosyal mesafe kurallarına riayet edilmesi gerektiği kaydedilmişti.

Yorumlar (0)