Gizemli virüs nedir, nasıl bulaşır, belirtiler neler?

Aralık ayında Çin'de ortaya çıkan ve tanımlanamayan "gizemli" virüs 2002-2003 yıllarında yine Çin'de başlayan SARS (şiddetli akut solunum sendromu) salgınını gündeme getirdi. Peki nedir bu gizemli virüs? Nasıl bulaşıyor ve belirtileri neler? 

SAĞLIK 22.01.2020, 11:49 22.01.2020, 13:55
Gizemli virüs nedir, nasıl bulaşır, belirtiler neler?

Sağlık yetkilileri, Çin kökenli yeni bir virüsün neden olduğu solunum yolu hastalığı salgınını yakından izliyor. Hükümetler, Çin'in merkezinden gelen hava yolu yolcularının gözetimini artırıyor ve salgını kontrol etmeye çalışmak için farklı adımlar atıyor.

İşte hastalık hakkında bilmeniz gerekenler:

Gizemli virüs nedir?

Bilim insanları kamuoyunda gizemli virüs olarak geçen virüsü yeni bir koronavirüs olarak tanımladılar. İsim, koronavirüsler mikroskop altında taç ya da ışık çemberi benzeri bir şeyi hatırlatan Latince kelimeden geliyor. Koronavirüs ailesinin insanları etkileyen birçok türü var. Koronavirüslerin bazıları soğuk algınlığına neden olurken, bazıları ise yarasalar, develer ve diğer hayvanlarda ortaya çıkıp daha ciddi rahatsızlıklara sebep olabiliyor. Bunlar arasında en bilinenleri SARS (şiddetli akut solunum sendromu) veya MERS (Orta Doğu solunum sendromu) olarak dikkat çekiyor.

Nereden geliyor?

İlk vakalar geçen ay Çin'in Hubei eyaletindeki Wuhan şehrinde ortaya çıktı. Enfekte olan ilk insanların çoğu, o zamandan beri bir soruşturma için kapatılan Wuhan'daki Huanan Deniz Ürünleri Toptan Satış Pazarı'nı ziyaret edenler ya da orada çalışanlar. Çinli sağlık yetkilileri, hastalığın ilk önce hayvanlardan insanlara yayıldığına inandıklarını söylüyor. Son olarak virüsün insanlar arasında yayılabileceği doğrulandı.

Ne kadar yayılmış durumda?

Çin, çoğu Hubei eyaletinde olmak üzere 440 vaka ve tümü bu eyalette gerçekleşen 9 ölüm tespit etti. Tayland, Güney Kore, Japonya, ABD ve Tayvan'da da vaka(lar) olduğu doğrulandı. Şu sıralar Çin'de Çin Yeni Yılı zamanı olduğu için insanlar ailelerini ziyaret etmek ya da tatil için yurtdışına gitmek gibi aktivitelerde bulunduğundan salgın Çin'in en yoğun seyahat sezonuyla çakışıyor. İnsanların bu seyahat alışkanlığından dolayı söz konusu koronavirüsün daha geniş alanlara yayılması bekleniyor.

Belirtiler neler?

Koronavirüsün yaygın semptomları arasında burun akıntısı, baş ağrısı, öksürük ve ateş yer alıyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'ne (CDC) göre, nefes darlığı, titreme ve vücut ağrıları daha tehlikeli koronavirüs türleri ile ilişkili. Ciddi durumlarda, virüsün pnömoniye (zatürre) neden olabileceği de konuşuluyor.

Nasıl tedavi ediliyor?

Koronavirüsü tanımlamak için bir test var, ancak enfeksiyonu önlemek için henüz bir aşı yok. Enfekte olan hastalar, yayılmasını önlemek için hastanelerde veya evlerde izole ediliyor. Semptomlar ağrı kesiciler ve ateş önleyici ilaçlar ile tedavi ediliyor ve insanlara bol miktarda sıvı içmeleri ve iyileşmek için dinlenmeleri öneriliyor.

Nasıl yayılıyor?

Birçok koronavirüs öksürük veya hapşırma yoluyla veya enfekte bir kişiye dokunarak yayılabiliyor. Bilim insanları, yeni virüsün solunum yoluyla yakın temas halinde kişiden kişiye yayılabildiğine inanıyorlar.

SARS kadar kötü olabilir mi?

Koronavirüs şimdiye kadar 2002-2003 yıllarında yine Çin'de başlayan ve yaklaşık 800 kişinin ölümüne sebep olan SARS'tan (şiddetli akut solunum sendromu) daha az tehlikeli ve bulaşıcı görünüyor. Bununla birlikte, koronavirüsler daha tehlikeli ve bulaşıcı formlara dönüşebiliyor ve böyle olursa ne olacağını söylemek için çok erken.

Habernediyor.com 

Yorumlar (0)