Geçici ölüm tekniği deneniyor

New Scientist’in hazırladığı habere göre, ABD’de bilim insanları ilk defa bir hastayı anabiyoz (geçici ölüm) durumuna sokarak ameliyat etmeyi başardı.

SAĞLIK 22.11.2019, 10:53
Geçici ölüm tekniği deneniyor

Baltimore’da bulunan Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Samuel Tisherman, arkadaşlarıyla beraber bir hastayı anabiyoz durumuna sokmayı başardıklarını açıkladı. Yapılan denemenin, ağır yaralanma durumlarında cerrahi müdahale süresini uzatarak hastanın kurtarılması adına zaman kazanmak amacıyla gerçekleştiği belirtildi.

Müdahale süresini azaltmak konusunda önemli

Yeni yöntem, ateşli silah veya bıçakla yaralanma gibi ağır yaralanma durumlarında, hayati tehlikesi olan hastaları canlandırma tedbirleri kompleksine deney niteliğinde dâhil edildi. Bu teknik, kalpleri durmuş ya da kanlarının yarısından fazlasını kaybetmiş hastalara uygulanıyor. Ağır yaralanma durumlarında doktorların müdahale etmek için yalnızca birkaç dakikalık, çok kısa bir süreleri oluyor. Bu teknik ile müdahale süresinin artırılması hedefleniyor.

Soğutma prensibine dayanan bir yöntem

Uygulanan yeni teknikte doktorlar, cerrahi müdahale ile akut kan kaybının sebebini bulup tedaviye başlamak için yaklaşık iki saatlik bir zaman kazanıyor. 

Kanın tamamı sıfır dereceye kadar soğutulmuş izotonik çözeltilerle değiştirilerek organizma hızlıca yaklaşık 10-15 derece soğutuluyor. Bu işlemle beyin fonksiyonları neredeyse tamamen duran hasta, soğutma sistemiyle bağlantısı kesilerek operasyon masasına getiriliyor. Operasyon sonrasında hastanın vücut sıcaklığı yükseltilerek kalbi tekrar çalıştırılıyor.

Karşılaştırmalı bir araştırma yapılacak

Araştırma kapsamında, bu tekniğin kullanıldığı on kişinin tedavi sonuçları, benzer durumda olan fakat geleneksel yöntemlerle müdahale edilen aynı sayıda hastanın tedavi sonuçlarıyla karşılaştırılacak.

Tisherman ve ekibi tarafından uygulanan deney, ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) onayını aldı. Deney esnasında yaşamı doğrudan tehdit altında olduğundan hastanın onayına başvurulmayacak.

Test sonuçlarının 2020’nin sonuna kadar açıklanacağı duyuruldu.

Yorumlar (0)