Dünyanın yüzde 52'si, bu hastalıktan etkileniyor! Oran artabilir

Yapılan bir araştırma, dünyanın yüzde 52’sinin her sene baş ağrılarından etkilendiğini öne sürdü. Verilere bakıldığında dünya nüfusunun yüzde 14’ü migren hastası. 

SAĞLIK 13.04.2022, 11:23 13.04.2022, 17:59
Dünyanın yüzde 52'si, bu hastalıktan etkileniyor! Oran artabilir

Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde görevli araştırmacılar, baş ağrısının küresel anlamdaki yaygınlığını ortaya etmek için 1961-2020 arasındaki 357 yayını inceledi.

Dünya nüfusunun yüzde 52’sinin başı ağrıyor

Bilim insanları, dünya nüfusunun yüzde 52'sinin her sene baş ağrıları sebebiyle etkilendiğini, yüzde 14'ünün de migren hastası olduğunu dile getirdi.

Söz konusu araştırma The Journal of Headache and Pain isimli dergide yayımlandı.

Araştırma neticesinde, bildirilen baş ağrısı olaylarının yüzde 26'sının gerilim tipi baş ağrısı olduğu tespit edildi. Yüzde 4,6'sının da ayda 15 ya da daha çok gün boyunca baş ağrısı çektiği ortaya kondu.

Her 100 kişiden 14’ü migren hastası

Öte yandan araştırmada, her yıl dünya nüfusunun yüzde 52'sinin baş ağrısı yaşadığı, her 100 kişiden 14'ünün de migren hastası olduğu bildirildi.

Her gün dünya nüfusunun yüzde 15,8'inin baş ağrısı çektiği ve yüzde 7'sinin migren kaynaklı olduğu ifade edildi. Erkeklere göre kadınlarda baş ağrısının daha yaygın olduğu aktarılan araştırmada, erkeklerde migrenin yüzde 8,6, kadınlarda da yüzde 17 civarında görüldüğü kaydedildi. Ayda 15 ya da daha fazla gün baş ağrısı çekme oranının da kadınlarda yüzde 6 iken, erkeklerde yüzde 2,9 olduğu bildirildi.

"Oranlar artabilir"

Araştırmanın başyazarı L. J. Stovner, konuya ilişkin şu sözleri kullandı:

“Baş ağrısı şikayetlerinin yaygınlığının dünya genelinde yüksek olduğunu ve ayrı ayrı ağrı türlerinin pek çok kişiyi etkileyebileceğini keşfettik. Önleme ve daha iyi tedavi ile bu oranları azaltmaya yönelmeliyiz."

Bu çabaların etkisini ölçmek amacıyla toplumdaki baş ağrısının yaygınlığının takip edilmesi gerektiğini belirten Stovner, "Çalışmamız, söz konusu yöntemlerimizi nasıl geliştireceğimizi anlamamıza destek veriyor.” açıklamasını yaptı.

Stovner, kıyaslama verilerinin migren ve baş ağrısı oranlarının artabileceğini gösterdiğini söyleyerek “Tedavi ve önlemeyi daha etkili bir duruma getirmek amacıyla gruplar arasında değişen çeşitli baş ağrılarının sebeplerini analiz etmek, gelecek dönemde ilgi çekici olabilir.” açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)