DSÖ, 2030 yılını işaret etti: 500 milyon kişi etkilenecek

İlk kez ‘hareketsizliğin etkileri’ üzerine bir rapor yayımlayan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 2030 yılında yaklaşık 500 milyon kişinin hareketsizlik sebebiyle çeşitli sağlık sorunları yaşayacağını duyurdu. 

SAĞLIK 19.10.2022, 11:04 20.10.2022, 08:07
DSÖ, 2030 yılını işaret etti: 500 milyon kişi etkilenecek

Kovid-19 ve maymun çiçeği virüsü sebebiyle, son yıllardaki açıklamaları ve araştırmaları yakından takip edilen Dünya Sağlık Örgütü, bu kez ‘hareketsizliğin etkileri’ üzerine küresel bir rapor hazırladı. Bugün paylaşılan rapora göre, eğer hükümetler mevcut politikalarını değiştirmezse, 2020-2030 yıları arasında fiziksel hareket eksikliği sebebiyle obezite, diyabet ve kalp sorunları gibi rahatsızlıklara yakalananların sayısı 500 milyona yükselecek. Muhtemel bu durumun sağlık sistemlerine maliyeti ise yaklaşık 27 milyar dolar olarak açıklandı.

194 ülkeden veriler toplandı

DSÖ yayımladığı raporda, “Ayrıca bu sorunun ortaya çıkaracağı iş yükü, diğer hastalara verilmesi gereken sağlık hizmetlerini de önemli ölçüde yavaşlatacaktır” bilgisini paylaştı. 194 ülkenin verileri toplanarak hazırlanan rapor, hükümetlerin vatandaşlarını harekete teşvik etme konusunda yetersiz kaldığını vurguluyor. Rapora göre ülkelerinin yarısından fazlasının herhangi bir fiziksel aktivite politikası dahi bulunmuyor. Bu politikayı hayata geçiren ülkelerin sayısı ise yüzde 40 olarak dikkat çekiyor. 

“Bu konunun ciddiyetini artık kavramamız gerekiyor”

DSÖ tarafından yapılan incelemede, ülkelerin sadece yüzde 30’unun tüm yaş grupları için fiziksel aktivite kılavuzu hazırladıkları belirlendi. İnsanları hareket etmeye yönlendiren güvenli kaldırımlar ve bisiklet yolları gibi yapıların, söz konusu ülkelerin sadece yüzde 40’ın var olduğu aktarıldı. Araştırmaya ilişkin görüşlerini paylaşan DSÖ Genel Sekreteri Dr. Adhanom Ghebreyesus, “Dünyadaki tüm insanları daha fazla hareket etmeleri yönünde teşvik etmemiz gerekiyor. Daha fazla spor alanlarına, daha fazla bisiklet yollarına ihtiyacımız var. Bu konunun ciddiyetini artık kavramamız gerekiyor” şeklinde konuştu. 

“Birçok ülkede herhangi bir veri bile bulunmuyor”

Hazırlanan rapora göre, birçok ülkede halkı harekete teşvik eden etkinlikler, koronavirüs salgını sebebiyle son 2 senede sekteye uğradı. Rapora ilişkin bilgiler veren Dünya Sağlık Örgütü Fiziksel Aktivite Birimi Başkanı Fiona Bull, “Bu raporu hazırlarken şunu fark ettik, birçok ülkede bisiklet yolu ve yaya yollarına ilişkin herhangi bir veri bile bulunmuyor. Veri olmayınca doğal olarak takip imkanı da ortadan kalkıyor. Bu kısır döngüyü artık aşmamız gerekiyor. Eğer bu tür önemli verileri göz ardı ederseniz, bu konularda politika geliştirip yatırım yapmanız da pek mümkün olmaz” dedi.

Yorumlar (0)