Doğu’daki din alimleri, vatandaşların aşı olması konusunda çağrıda bulundu 

Aşılama oranının düşük olduğu Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgelerindeki din alimleri, toplumun aşılanma çalışmalarına destek olmasını, herkesin aşı olmasını istedi. 

SAĞLIK 28.07.2021, 09:49 29.07.2021, 09:42
Doğu’daki din alimleri, vatandaşların aşı olması konusunda çağrıda bulundu 

Sağlık ekipleri, düşük olan aşılama oranını yükseltmek için gece gündüz çalışırken aşılama oranının düşük olduğu doğudaki din alimlerinden de ekiplere destek geldi. Alimler, aşı olması için vatandaşlara çağrıda bulundu. Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde “mele” olarak bilinen din alimleri, sağlığın din açısından önemini hatırlatarak aşılamanın da sağlığı beraberinde getirdiğini açıkladı. 

“Aşı konusunda uzmanları dinleyin” 

Medrese Alimleri Vakfı Başkanı Tayyip Elçi, sırası gelen her vatandaşın aşı yaptırması gerektiğini belirtti. Elçi: “İslam hukukunda bir konu hakkında karara varmak için işin ehli olan kişilerle istişare edilmeli ve onlar dinlenmelidir. Siz de koronavirüs konusunda uzman olanları, sağlık çalışanlarını dinleyin. Doktorların önerileri doğrultusunda aşınızı olun.” 

Elçi: “Din görevlileri olarak biz, hocalarımız, kanaat önderleri ve müderrisler olarak herkesi aşı yaptırmaya davet ediyoruz. Haritaya baktığımızda başta Diyarbakır olmak üzere Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgelerimizin hala kırmızı renkte olduğunu görüyoruz. Bu tablonun rengini düzeltmemiz gerekiyor. Herkes aşı olmalı. Herkes aşı olursa hem hayat normale döner hem de hastalık son bulur.” 



“İslam dini tedaviyi önerir” 

İmam Nevevi Medresesi hocası Sadullah Ergün: “En son yaşanılan veba da bir çeşit korona gibi bir hastalıktır. Bütün dünyaya yayılmış durumdadır. Bu hastalığa karşı önlem almak şarttır, vazifedir. Sosyal mesafeye ve maskeye dikkat edilmelidir. Kapalı ortamlardan kaçınmak ve mutlaka aşı olmak gerekir. İslam dini, tedaviyi önermektedir.” 

Diyarbakır’daki vaka sayılarının arttığına değinen Ergün: “Aşı olmak, her Müslümanın görevidir. Birbirimizi uyarmamız gerekir. Özellikle önlem alma konusunda herkes duyarlı olmalıdır. Müslümanların bu konuda daha çok duyarlı olması gerekir. Tedbirli hareket edip vacip olan aşıyı yaptırmak gerekir.” 



“Bu musibet hepimizi ilgilendiriyor” 

Batman’da yaşayan mele Hamit Ergin: “Bu hastalık sebebiyle pek çok akrabamı ve dostumu kaybettim. Bu musibet, hepimizi ilgilendiriyor. Hepimiz bu hastalıktan mustaribiz. Fakat en azından elimizde aşı var. Aşıya sıkı sıkıya tutunmamız gerekiyor. Aşı yaptırmak hepimizin görevi. Aşı, insanları koruyor ve entübe olmalarını engelliyor. Bizler din alimleri olarak salgının ilk gününden bu yana halkı bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Sosyal medyada da bunları hep konuştuk. Aşımızı olalım.” 

“Aşı zaruridir” 

Din alimi Beşir Aksoy: “Allah diyor ki ‘Kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayın.’. Aşı zaruridir. Tabipler aşı olun diyorsa olunmalıdır. Hem tıbba hem de dinimize göre herkes aşı olmalıdır. Uzmanlar, aşının çare olduğunu söylüyorsa herkes aşı olmalıdır. Bu konu, tabipler tarafından daha iyi bilinmektedir. Onlar bu konunun erbabıdır.” 

Yorumlar (0)