Doğal C vitamini kaynağı! Birçok hastalığa şifa oluyor

Erzincan’da yaşamını sürdüren vatandaşlar doğaya çıkarak tek tek topladıkları kuşburnu, yorucu ve uzun işlemlerin sonrasında marmelat halini alıyor. Vatandaşların tüketmeyi sevdiği bu meyve, birçok hastalığa da şifa kaynağı oluyor.

SAĞLIK 26.09.2022, 09:58 27.09.2022, 13:24
Doğal C vitamini kaynağı! Birçok hastalığa şifa oluyor

Erzincan’da hayatını devam ettiren vatandaşlar, C vitamini açısından zengin olan kuşburnu meyvesini toplayabilmek adına bugünlerde dağlara çıkıyor. Hemen her köyde bulunan ve 100 gram içerisinde bir kasa portakal ile aynı oranda C vitamini olan kuşburnu meyvesinin en fazla tüketilen şekli ise marmelat. Yapımı zor ancak tüketmesi güzel olan bu yiyecek zorlu aşamaların ardından masalara geliyor.

Dikenli dalların arasından toplanıyor, C vitamini deposu halini alıyor

Genç, erkek, kadın ya da yaşlı demeden birçok kişinin gruplar oluşturarak dağlara çıkarak kuşburnuyu dikenli dalların arasından tek tek alan vatandaşlar birkaç gün sonrasında topladıkları C vitamini deposunu yıkıyor, daha sonra ise suyla beraber kaynatıyor. Haşlanmasının ardından ezilerek kevgirden süzülen kuşburnular soba veya ocağın üstünde belirli bir oranda şeker eklenerek bir zaman daha pişirilmenin sonrasında kavanozlara dolduruluyor.

Birçok açıdan değerli bir meyve

Erzincan’da kış mevsimlerinde reçel ve marmelat şeklinde kahvaltı sofralarını süslemesinin yanı sıra meyce suyu ve çay formunda da tüketilen kuşburnu gribe ve soğuk algınlığı durumlarına karşı etkili bir ilaç gibi görülmesi sebebiyle ilgi görüyor.

“İlmini bilmeden yapamazsınız”

Dağlara çıkarak dikenli çalıların arasından kuşburnu topladıkları için ellerinin yaralandığını dile getiren Asiye Tunç, “Topladığımız kuşburnuları imece olarak köyde marmelata dönüştürüyoruz. Ben çoğunlukla topladığım bu kuşburnuları marmelat haline getirip çocuklarıma gönderiyorum. Gerekli gördüğüm zamanlarda da satıyorum. Kuşburnu her anlamda iyi gelen bir ürün.” dedi.

Kuşburnu toplamanın büyük bir emek gerektirdiğine dikkat çeken Tunç, “Kuşburnu toplamanın incelikleri bulunuyor. Bilimsel açıdan anlamazsanız zor olacaktır. Öncelikle çubukla dalları kendimize doğru çekiyoruz ve o şekilde toplamaya başlıyoruz. Diğer türlü dikenlerinin sizi yaralama ihtimali oldukça büyük. Topladığımız kuşburnuları temizledikten sonra uç bölümlerini bıçak yardımıyla kesiyoruz ve daha sonra kazanlara koyup, pişiriyoruz. Pişmiş olan kuşburnuların içerisinde bulunan çekirdekli kısmın çıkması adına eziyoruz ve kevgirden geçiriyoruz. Bunun ardından elekten geçirmiş olduğumuz kuşburnuları kazanda kaynatıp, kavanozlara dolduruyoruz. İçerisine yalnızca çok az bir oranda şeker ekliyoruz. Bunun harici ekstra bir şey eklemiyoruz.” diye konuştu.

İçerisinde barındırdığı özelliklerle hastalıklara şifa kaynağı

Kuşburnunun doğada yabani bir şekilde yetiştiğine dikkat çeken Tunç, “Üretiminde hiçbir şekilde kimyasal madde veya gübre kullanılmıyor. Organik bir meyve olarak görülmesinin haricinde içerisinde barındırdığı yüksek C vitamini birçok hastalığa iyi gelmektedir. Soğuk algınlığına, öksürüğe ve gribal enfeksiyonlara ilaç görevi görmektedir. Bunun yanı sıra kuşburnu meyvesinin antioksidan özelliği bulunmaktadır. Bu durumdan ötürü romatizmal ağrılara, eklem kireçlenmesine ve kansere de iyi geldiği bilinmektedir. İçerisinde barındırdığı zengin demir sayesinde kansızlık yaşayanlara da yararlı olduğu ve cildin elastikiyetini koruması açısından yardımcı olması sebebiyle yaşlanmayı önleyici bir özellik göstermesi ile biliniyor.” dedi.

Yorumlar (0)