Diyarbakır'da sevindiren uygulama

Diyarbakır Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi, poliklinikte tedavisi zor olan ya da mümkün olmayan engelli hastaları evlerinden alarak özel klinikte tedavilerini sağlıyor.

SAĞLIK 06.01.2020, 17:44
Diyarbakır'da sevindiren uygulama

Diyarbakır Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi, poliklinikte tedavi edilmesi zor olan engelli hastalara "özel" diş tedavi imkânı sağlıyor.

Yaklaşık iki sene önce hizmet vermeye başlayan hastanede engelliler için oluşturulan ameliyathane ile polikliniklerde, tedavisi konusunda güçlük yaşanan hastalara hizmet veriliyor.

Evden alınıp tedavi ediliyorlar

Zihinsel engelliler ile otistik ve down sendromlular başta olacak şekilde yardıma ihtiyacı olan ve dişlerinde sıkıntıları olan hastalar, görevliler tarafından araçla evlerinden alınarak hastaneye naklediliyor. Kayıt işlemlerinin tamamlanmasının ardından servise yatırılan hastalar, genel anestezi verilerek tedavi ediliyor.

Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Cihan Tekin, Diyarbakır'da sağlık alanında sunulan hizmetlerin çok kaliteli olduğunu ifade etti.

Engelli vatandaşların sağlık hizmetlerinden en rahat biçimde faydalanması için çalıştıklarını anlatan Tekin, "Arkadaşlarımızla yaptığımız istişarelerde engellilere yönelik böyle bir sağlık hizmetini başlattık. Artık hizmete açtığımız ameliyathanede genel anestezi yöntemiyle engellilerin diş tedavilerinin sorunsuz bir şekilde yapıyoruz." diye konuştu.

Tüm tedaviler yapılabiliyor

Diyarbakır Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Başhekimi Kamuran Tan, poliklinikte tedavisi zor olan engelli vatandaşların diş tedavilerinin rahatlıkla yapılabildiği bir ameliyathane oluşturmuş olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

Tan, engelli ve bakıma muhtaç vatandaşlara ağız ve diş sağlığı anlamında evde de sağlık hizmeti sunduklarını vurgulayarak şunları söyledi:

"Genelde bakıma muhtaç olan vatandaşlarımızın düzenli kontrollerinin yapılması gerekiyor. Bu konunda evde bakım birimimiz var. Vatandaşlarımız burada bir kayıt oluşturdukları zaman ekiplerimizle hastayı evlerinde ziyaret ediyoruz. Onların hastanemize taşınmasını sağlayarak burada tedavi işlemlerini yapıyoruz."

Bölge genelinde kritik bir eksikliği giderdiklerini belirten Tan, "Bunu da çözmüş olduk. Bu durumdaki hasta yakınlarının bize başvurmasını istiyoruz. Bu hastalarımızın bütün tedavilerini tamamını ameliyathanemizde genel anestezi altında yapalım." sözlerini kaydetti.

Tedavi konusunda kaygılanmaya gerek yok

Vatandaşın ev koşullarında bile kontrol etmekte zorlandığı hastasını, hastane ortamına götürmeye çekindiğine işaret eden Tan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu çekinceden kaynaklı bu hastalarımızın sağlık sorunu yaşama durumu var. Mutlaka başvurularını yapsınlar. Genel anestezi altında bu kapsamdaki hastalarımızın tedavilerini ameliyathanemizde gerçekleştiriyoruz. Bakıma muhtaç hastalar kendilerini ifade etmekte zorlandığı için ağız ve diş sağlığı problemleri had safhada oluyor. Engelli kliniğiyle oluşturulan ameliyathanemizde bu hastalarımızın daha rahat tedavi görme şartlarını oluşturduk. Batman'dan gelen hastamızı taburcu ederken ona bakmakla yükümlülerin yüzündeki sevinci görünce çok mutlu olduk."

Tam teşekküllü hizmet sunuyorlar

Tan, 2017 yılında hizmet sunmaya başladıkları Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinin 2019'da B sınıfı 10 yataklı bir hastane statüsüne sahip olduğunu anlattı.

Kendilerine başvuran hastaların tüm tedavilerini gerçekleştirebilecekleri tam teşekküllü bir ameliyathanelerinin olduğunu vurgulayan Tan, "Yine aktif halde kullandığımız yataklı servislerimiz mevcut. Hastanemizde genel anestezi uzmanımız, çene cerrahisi uzmanlarımız ve diğer bütün diş hekimliği dallarında uzmanlarımız mevcut." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)