Diyabet yaralarını iyileştiren krem

Atatürk Üniversitesi akademisyenleri, kentin yüksek kesimlerinde yetişen çaşır bitkisini kullanarak, diyabete bağlı yaraları iyileştiren krem ve sprey üretti.

SAĞLIK 03.01.2020, 11:38
Diyabet yaralarını iyileştiren krem

Atatürk Üniversitesi akademisyenlerinin hayvanlar üzerinde yaptıkları deney sonucu, çaşır otundan üretilen kremin diyabete bağlı yaraları 25 günde iyileştirdiği tespit edildi. Çalışmayı yürüten akademisyenler, insanlar üzerinde deney yapabilmek için Etik Kurul’a başvurdu.


Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nde araştırma görevlisi olan Dr. Elif Feyza Topdaş, Erzurum çevresinde sıklıkla tüketilen ve diyabet hastalarına iyi geldiği söylenen çaşır bitkisiyle ilgili bir araştırma başlattı.  Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Memnune Şengül ile birlikte bitkiyi araştıran Topdaş, çaşır bitkisinde yer alan bazı maddelerin diyabete iyi gelebileceğini belirleyerek, Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Ali Taghizadehghalehjoughi ortak bir çalışma yürüttü. 

Bitkiden elde edilen ürünü diyabet yaraları olan deney hayvanları üzerinde deneyen akademisyenler iyileşme sürecinin 20-25 gün içerisinde tamamlandığını gözlemledi. Krem ve spreye kendi isimlerinin baş harflerinden oluşan MEFA adını veren akademisyenler, insanlar üzerinde deney yapabilmek için Etik Kurul’a başvurdu.


Atatürk Üniversitesi rektörlüğünden de destek alan projede önemli başarılara imza atan akademisyenler, 2022’de ürettikleri sprey ve kremi piyasaya sunmayı planlıyor.
Gönüllü olmak isteyenler var
Kremin özelliklerini duyanların kendilerini aradığını belirten Prof. Dr. Şengül, “Telefonlarla arayanlar, yakınlarımız bize ulaşanlar gönüllü olacaklarını ifade ediyor. Ancak Etik Kurul’dan izin almadan böyle bir çalışma yapamayız. Krem ve sprey için insanlar üzerinde kullanımı izni alındıktan sonra bu işlemi yapacağız" dedi.


 

Yorumlar (0)