Diş çekimi sonrasında ağrı ve kanama yaşamamak mümkün 

Diş çekimi sonrasında hastaların en çok şikayet ettiği konular kanama ve ağrı. Bunları yaşamamak ise elde olan bir durum. Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Emine Fulya Akkoyun, ağrı ve kanama yaşamamak için yapılması gerekenleri anlattı. 

SAĞLIK 26.05.2021, 12:43 27.05.2021, 09:15
Diş çekimi sonrasında ağrı ve kanama yaşamamak mümkün 

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Emine Fulya Akkoyun, diş çekimi sonrasında hastaların en çok şikayet ettikleri ağrı ve kanama durumlarının önüne geçmek ve bunları yaşamamak için yapılması gerekenleri anlattı. 

Akkoyun: “Ne olursa olsun hiçbir şekilde çekim yapılan yere dilinizle ya da elinizle dokunmayın, ağzınızı çalkalamayın ya da bölgeyi emmeyin.”

“Hastanın durumu, dişin durumuna göre değişiyor”

Akkoyun: “Diş çekimi sonrasında yaşananlar ve hastanın durumu, çekilen dişin durumuna göre değişiyor. Kemik desteğini kaybeden ve sallanan dişin çekimi oldukça kolaydır ve hasta, çekim sonrasında oldukça rahat bir süreç geçirir, diş oyuğu kısa sürede iyileşir. Fakat çekilmesi gereken diş gömülü, iltihaplı, eğri ya da kalın köklü ise bu durumda diş çekildikten sonra zor bir süreç oluşabilir ve iyileşme yavaş olabilir. Diyabet gibi hastalıklara sahip olanlar da yavaş iyileşme süreci yaşayabilirler.”

“Diş oyuğuna dokunmayın” 

Akkoyun: “Diş çekildikten sonra diş oyuğuna konan gazlı bezi yarım saat boyunca sıkıca bastırın. Kanamayı durduran en iyi yöntem budur. Gazlı bezi attıktan sonra eğer kanama durduysa tekrar tampon yapılmasına gerek yok. Fakat kanama durmadıysa tamponu ihmal etmeyin. Hafif ve sızıntı halinde süren kanamalar, 24 saat boyunca görülebilir ki bu normaldir. Fakat aşırı derecede kanama olması durumunda ya da sızıntı halinde olan kanama 24 saati aşarsa diş hekimine başvurmanız gerekir. Diş oyuğuna elle ya da dille dokunmayın. Tükürmeyin, ağzınızı çalkalamayın ya da bölgeyi emmeyin. İlk gün yatarken başınızı yüksekte tutun.”



“İlk 24 saat oldukça önemli”

Akkoyun: “Diş çekiminden sonraki ilk 24 saat oldukça önemli. Bu süre zarfında çiğneme gerektirecek şeyleri yemekten kaçının. Sıcak ya da soğuk değil ılık şeyleri tercih edin. Asitli içecek içmeyin. Uyuşukluk tamamen geçmeden yemek yemeyin. 48 saat boyunca sigara içmeyin ve 24 saat boyunca alkol almayın.”

“Buz uygulayın”

Akkoyun: “Diş çekilen bölgede yanak kısmında şişlik oluşabilir. Bu oldukça normaldir. Yanağınıza buz uygulaması yapabilirsiniz. 5 dakika uygulama, 5 dakika dinlendirme şeklide yapacağınız uygulama ile şişliği kısa sürede indirebilirsiniz. Gece uyuyana kadar bu uygulamayı devam ettirebilirsiniz. Çekim sonrasında hekim tarafından yazılan ilaçları kullanın. Eğer hekim özellikle ilaç yazmadıysa ağrınız olması durumunda aspirin dışında hiçbir ilacı kullanmayın.”

“Susam ve pirinç gibi tanelilere dikkat edin”

Akkoyun: “Diş oyunu muhakkak temiz tutulmalıdır. Diş fırçalarken ya da diş ipi kullanırken dikkat edilmelidir. O bölge, çekimden sonra yara halindedir ve bu yara bölgesine yaklaşık bir hafta boyunca susam, pirin, bulgur gibi taneli yiyeceklerin yerleşmemesine ya da yemek artıklarının burada yer etmemesine dikkat edin.” 

Yorumlar (0)