İYİ Parti'den yeni sistem taslağı: 'Yüzde 5 baraj, tarafsız Cumhurbaşkanı...'

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin grup toplantısında hükümete yönelik partisinin yeni sistem taslağını açıklarken bu taslakta, Cumhurbaşkanı’nın görev süresinin 6 yıl ve sadece bir dönem olacağı belirtildi.

GÜNDEM 26.05.2021, 13:32 27.05.2021, 09:17
İYİ Parti'den yeni sistem taslağı: 'Yüzde 5 baraj, tarafsız Cumhurbaşkanı...'

Partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulunan İYİ Parti Lideri Meral Akşener, partisinin yeni parlamenter sistem taslağını duyurdu.

“Cumhurbaşkanı’nın parti bağı olmamalı”

Yeni parlamenter sisteme yönelik partilerinin önerilerini anlatan Meral Akşener, bu yeni sistem önerisinde bakanların meclisten seçilmesi, seçilecek Cumhurbaşkanı’nın herhangi bir partiyle ilişkisinin olmaması ve seçime ilişkin barajın %5’e indirilmesi gibi başlıklara yer verdi.

Akşener'in açıklamalarında ön plana çıkanlar şu şekilde;

“Tarafsız Cumhurbaşkanlığı”

''Güçlendirilmiş ve iyileştirilmiş parlamenter sistem önerimiz milletimize hayırlı ve uğurlu olsun. Ucube sisteme son verilecek. Güçlendirilmiş ve iyileştirilmiş parlamenter sistem ne anlama gelir? Ekonomiden sosyal hayata, diplomasiden adalete hemen hemen her alanda ülkemizin ve milletimizin karşı karşıya kaldığı problemlerin çözüm anahtarı; partili cumhurbaşkanlığı sistemi sebebiyle içine düşülen problemlerden çıkış yolu, millet ile devleti tekrar buluşturan ilkesel bir çerçevedir. İlk ilke Cumhurbaşkanı’nın tarafsız olmasıdır. Bu ülke, bakanlar kurulu ve başbakan tarafından yönetilecek. Seçilecek cumhurbaşkanının herhangi bir partiyle ilişkisi bulunmayacak. Partili Cumhurbaşkanı, burada bir taraf olduğu için milletin ve ülkenin birliğini temsil etmesi imkânsız hale geliyor. Yeni sistemle yasama gücü tekrar TBMM'ye verilecek.”

“Görevi biten Cumhurbaşkanı, siyasete dönemeyecek”

Meral Akşener, yeni sistem önerisinde Cumhurbaşkanı’nın sadece bir dönem görev alabileceğini belirtirken görev süresinin 6 sene olacağını ve 6 senelik görevini tamamlayan Cumhurbaşkanı’nın, siyasete geri dönemeyeceğini belirtti ve şunları söylüyoruz:

“Biz diyoruz ki devlet yönetimi bir tek kişinin değil, bakanlar kurulu ve başbakanlığın yetkisinde olacak. Sayı yeterli olmazsa, tabii ki koalisyon kurulacak. Yeni parlamenter sistemde Bakanlar, Meclis dışından atanamayacak. Bu Bakanlar, milletvekilleri arasından seçilecek ve yalnızca bir tek kişiye değil Meclis'e ve birbirlerine karşı sorumlu olacak. Seçim barajı da bu düzenlemeyle yüzde 5'e indirilecek”

Sedat Peker tartışmaları

Son dönemdeki Sedat Peker tartışmalarına ilişkin de konuşan Meral Akşener, iktidar yetkililerinin adlarının, çirkin işlerle anıldığını belirtirken şunları söyledi:

''İktidar yetkililerinin adları çirkin işlerle anılıyor. İş ilişkileri bitmiş, aile içi meseleye dönmüş. Beyler, burada Türkiye Cumhuriyeti'inin ve Türk devletinin itibarı söz konusu. Koca Türk devletini dünyaya siz rezil ettiniz. Ekranlara, televizyonlara çıkıp saçmalamakla olmaz bu iş. Bu, yargının bütün süreci inceleyeceği bir süreçle mümkün olabilir. Yapılacak şey oldukça basit; başta İçişleri Bakanı ve suçlamalarda ismi geçenler kenara çekilir ve daha sonra gereken yapılır. Daha ne kadar susacaksın Erdoğan? Alengirli işlerinizle devleti ve ülkemizi daha fazla yaralamayın. Çıkın ve gerekeni yapın''

Yorumlar (0)