Dikkat eksikliğine iyi gelen 9 şey!

Sadece bir konuya odaklanıp, saatlerce hiç ara vermeden onu çözmeye ya da yapmaya zaman harcadığını hatırlayan var mı? Yaşadığımız çağda telefon, tablet ya da bilgisayardan gelen bildirim sesine o kadar alıştık ki, kesintisiz olarak bir şeye odaklanmak yediden yetmişe herkes için neredeyse imkânsız hale geldi. Peki dikkat eksikliğini gidermek ya da kesintisiz olarak odaklanabilmek için neler yapmalıyız? Buyurun ayrıntılar haberimizde…

SAĞLIK 28.10.2022, 13:31 03.11.2022, 16:55
Dikkat eksikliğine iyi gelen 9 şey!

Çocuk hastalığı olarak bilinen dikkat eksikliği maalesef günümüzde yaş sınırı farketmeksizin herkes için bir problem haline gelmiştir. Dikkat dağıtıcı bu kadar çok elektronik cihaz varken, günü verimli geçirme telaşı azar azar yapayım ama herşeyden yapayım düşüncesi ile yetişkinlerde artık kolayca odaklanamıyorlar. Ve bu odaklanma sadece bir işi yaparken değil, karşıdaki insanın anlattıklarını dinlerken bile kendini belli ediyor. Bunun için dikkat eksikliğini azaltıp odaklanmayı arttıracak ipuçları şunlardır. 
 

  • Bir gece öncesinden plan yapmak





Plan yapmak, günün yoğunluğundan ya da kişiye kendi iradesinin kaybolacağı hissi yarattığından birçok kişiye zor gelebilir. Fakat bir gece öncesinden bir sonraki günün verimli geçmesi için iki şey yazılabilir. Bunun iki şey olması da ilk yazılan şeyin belki de zamanından önce bitebileceğidir. Böylece kişi hem strese girmeden yazdığı işini yapabilir hem de görev tamamlama hissi ile geçirdiği günden daha fazla keyif alabilir. Dolayısıyla, özellikle güne başlarken en çok yapılan telefonu kontrol etme, mesajlara bakma, e- postaları kontrol etme gibi işlerden önce yazılan işin yapılması, kişinin odağını arttırıcı bir etkendir. 

  • Dikkat dağıtan elektronik cihazları kapatmak



 

Herhangi bir şeyi okurken, izlerken ya da herhangi başka bir şeyle meşgulken elektronik cihazlardan gelen bildirimler hem dikkat dağıtmakta hem de odağın başka yöne kaymasını sağlamaktadır. Bunun için bir işle meşgulken elektronik cihazları kapatmak, hatta sadece belirli saat aralıklarında açmak (Örneğin günde sadece 3 kere e-postaları kontrol etmek gibi) bir kısıtlamaya gitmek, kişinin odağını sadece meşgul olduğu işe vermesini sağlayacaktır.

  • En iyi nerede çalıştığınızı/ verimli düşündüğünüzü bulmak 




Bazen her şeyden bağımsız olarak sadece giyilen bir kıyafet ya da içinde bulunulan ortam kişinin odaklanmasına fırsat vermeyebilir. Bu yüzden kişinin en rahat hangi ortamlarda çalıştığını bilmesi ve uygulaması onun dikkat dağınıklığı yaşamasına izin vermeyecektir. 

  • Meditasyon yapmak




Meditasyon yapmak, zaten başlı başına zihnin içinde bulundurduğu rahatsız edici düşünceleri ve duyguları geride bırakıp tek bir şeye odaklanmasını temsil eder. Kimsenin usta bir şekilde meditasyon yapmasına gerek yok. Başlangıç olarak sadece sessiz bir yerde beş dakika gözlerini kapatarak oturmak bile işe yarayacaktır. 

  • Küçük hedefler belirlemek





Büyük hedefler belirlemenin büyük motivasyon sağladığı kanıtlanmıştır.  Fakat büyük hedefler belirlemek aynı zamanda büyük stres altında bırakıp, hedefe ulaşma isteğini tamamen kaldırabilir. Bu yüzden küçük hedefler belirlemek, kısa süreli odaklanma gerektirir bu da yapılması gereken işin ya da görevin tamamlanması anlamına gelir. 

  • Uyku düzenini sağlamak



Sağlıklı bir yetişkinin her gece yedi ile dokuz saat aralığında uykuya ihtiyacı vardır. Bir çok insan işlerini kısa sürede tamamlamak ya da daha fazla iş yapmak için uyku süresini kısaltma yoluna gider. Fakat uykusuzluk, beraberinde odaklanamamayı getirir. En iyi dinlenme uykuda gerçekleşir ve dinlenmiş bir insan daha kolay odaklanır.

  • Kendini ödüllendirmek




Yapılacak bir işin sonunda kendine ödül koymak, motivasyonun temelidir. Bu ödüllerin çok büyük olmasına gerek yoktur. Örneğin, istenilen bir yiyeceği almak, ya da görevi tamamladıktan sonra sosyal medya kontrolü için kendine izin vermek de bir ödüldür. 

  • Yürüyüşe çıkmak




Özellikle masa başında saatlerce bir şeylere odaklanmak oldukça zordur. Ayağa kalkmak, hatta kısa bir yürüyüşe çıkmak vücudun kan dolaşımını sağlıklı bir şekilde sağlar. Temiz hava ise zihnin tazelenmesini, ferahlamasına yardımcı olabilir. Bu yüzden ara sıra mola vermek, bir sonraki görev ya da iş için odaklanmayı daha kolay hale getirir. 

  • Bir Hobi Bulmak 




İş dışında yapılan etkinliklerin kişinin beynini serbest bırakmasına yardımcı olduğu bilinmektedir. Günde en az 30 dakika egzersiz yapmak, spor yapmak, satranç oynamak, bitki yetiştirmek vs. ilgi alanları ile zihin kendini serbest bırakır. Dolayısıyla zihin sağlıklı olduğunda, herhangi bir şeye odaklanmak daha kolay olacaktır. 

Yorumlar (0)