Dikkat çeken aşı çalışması: “Ölüm riski 11 kat artıyor”

Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin ısrarları neticesinde Pfizer-BioNTech aşısı bugün milyonlarca insanın yaşamına umut oluyor. Veriler koronavirüs aşısı olmayan kişilerin hastalığa yakalanma olasılığının 4,5 kat daha, can kaybı riskinin ise 11 kat fazla olduğunu ortaya koyuyor.

SAĞLIK 12.09.2021, 15:52 12.09.2021, 15:56
Dikkat çeken aşı çalışması: “Ölüm riski 11 kat artıyor”

Koronavirüs bütün dünyada kayıplara sebep olurken, mRNA teknolojisiyle Pfizer-BioNTech ortaklığında üretilmiş olan aşı milyonlarca insana umut oldu.

Dünyada şimdiye dek uygulanan aşı sayısı 5 milyarı geçerken, aşı şirketleri tarafındansa kimi zaman yaşanan süreçler kamuoyuyla paylaşılıyor.

Pfizer firmasından aşı itirafı

İlaç devi Pfizer’dan aylar sonra dikkat çeken bir itiraf geldi.

Yetkililer koronavirüs pandemisinin kısa bir zamanda biteceğini düşündüklerinden ilk etapta aşı üretmeyi reddettiklerini söyledi.

“Bu iş böyle gitmeyecek”

Pfizer’ın Bilim ve Baş Ası Sorumlusu dr. Phil Dormitzer BionTech’in kurucuları Dr. Özlem Türeci ve Dr. Uğur Şahin ile aralarında geçen bir görüşmeyi paylaştı.

Pfizer yöneticileri hızlı bir şekilde virüsün kontrol altına alınacağını düşündüklerinden başlangıçta aşı geliştirme fikrini reddetti. Fakat Dr. Özlem Türeci ve Uğur Şahin, zamanla bu öngörünün beklendiği şekilde gelişmediğini görüp aşı geliştirme fikrini ortaya attı.

Ancak firma yetkilileri dahi ikilinin bu çabasına, “Bu iş yürümeyecek” cevabını verdi.

“Bırakmayı düşünmediler”

Türeci ve Şahin’in önerdiği MRNA teknolojisi, Pfizer’ın başkan yardımcısı ve baş bilim sorumlusu Dr. Phil Dormitzer tarafından “fazla deneysel” bulundu.

Fakat Şahin ve Türeci ilk denemelerde olumsuz yanıt almasına karşın projeyi savundu.

Yetkililerin fikrini değiştirmek amacıyla zamanla yarışan Şahin ve Türeci, bir ayın ardından şirketi ikna etti ve anlaşmayı imzaladı.

Şahin ve Türeci’nin yaklaşık olarak 720 milyar TL’lik firması BionTech’in Pfizer işbirliğiyle geliştirmiş olduğu 1.4 milyar dozluk koronavirüs aşısı 120’nin üzerinde ülkeye gönderildi.

Israrları milyonları kurtardı

Özlem Türeci ve Uğur Şahin’in ısrarları neticesinde Pfizer-BioNTech aşısı bugün milyonlarca insanın yaşamını kurtarıyor.

Açıklanmış olan rakamlara göreyse koronavirüs aşısı olmayan kişilerin hastalığa yakalanma riskinin 4,5 kat çok olduğu ifade edilirken, can kaybı riskinin ise 11 kat fazla olduğu bilgisi paylaşıldı.

Yorumlar (0)