Covid-19 salgınına yakalanan çocuklarda MIS-C görülüyor 

Covid-19 salgınına yakalanan çocuklarla ilgili yapılan araştırmaların sonucu hayret verici. Sonuçlar, çocukların, virüsü atlatsalar bile MIS-C denilen bir tür sendroma yakalandıklarını gösteriyor. 

SAĞLIK 21.04.2021, 16:01 22.04.2021, 12:36
Covid-19 salgınına yakalanan çocuklarda MIS-C görülüyor 

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Dilek Yılmaz Çiftdoğan, Covid-19 virüsünü almış ve hastalığı iyi ya da kötü bir şekilde atlatmış olan çocukların bir tür sendroma tutulduğunu belirtiyor.

MIS-C isimli bu sendrom, (Multisistem Inflamatuar Sendrom), çocuklarda farklı şekillerde ortaya çıkıyor. Bazılarında düşük seviyede seyrederken bazı çocukların yoğun bakımda yatmasına bile vesile olabiliyor.

Araştırma, TURK MIS-C Çalışma Grubu tarafından yürütüldü



Ülke genelinde “TURK MIS-C" isimli bir çalışma grubu kuruldu. 25 farklı merkezde gözlemlenen salgına yakalanmış çocuklar, sonuçların ortaya çıkarılmasında vesile oldu.

Konu hakkında açıklama yapan Çiftdoğan, salgının ilk dönemlerinde çocukların hastalığı daha hafif ve kolay geçirdiğini belirtirken artan mutasyonlar ve değişen salgın seyri ile bu durumun değiştiğini ifade ediyor.

Çiftdoğan, “Covid-19 virüsünü atlatmış çocukların MIS-C'ye yakalandığı ilk olarak Nisan 2020’de ABD ve Avrupa’daki araştırmacılar tarafından ortaya kondu. Sendromun, hastalık geçse bile en az 2 hafta, en fazla ise 2 ay göründüğünü biliyoruz. Bu durumda etkili olan olgunun, hastalık döneminde bağışıklık sisteminin verdiği yanıtlar olduğunu tahmin ediyoruz. Bağışıklık sisteminin abartılı ve anormal yanıt vermesi, çocukların iç organlarına zarar veriyor.” şeklinde konuştu.

Araştırma, 400 çocuk üzerinde yapıldı



25 adet merkezde toplamda 400 çocuk üzerinde yapılan araştırmada Covid-19'u atlatmış ve sonrasında MIS-C hastalığına yakalanmış çocuklar dikkate alındı. 

Çiftdoğan, “Öncelikle şunu belirtmek lazım ki bu sendrom, Covid-19 geçiren tüm çocuklarda ortaya çıkmıyor. Fakat ortaya çıkan çocukların yaş ortalamasının ise 8 olduğunu biliyoruz. MIS-C tanısı konan çocukların neredeyse yarısı, yoğun bakımda tedavi görüyor. Sendromun zamanında tedavi edilmemesi durumunda koroner damar, kalp kası ve pek çok iç organ hasar görüyor. Çoklu organ yetmezliğinin görüldüğünü söylemek mümkün. Son dönemlerde Covid-19 salgınına yakalanan çocuklarda mide bulantısı, karın ağrısı, ishal gibi şikayetlerin olduğunu görüyoruz. Menenjit benzeri olan bu bulguların hızlı şekilde tedavi edilmesi gerekiyor.”

MIS-C, erken tanı sayesinde kolayca atlatılabiliyor

Doktor Çiftdoğan, MIS-C'nin erken tanı ve hızlı şekilde tedavi edilmesi durumunda kolay şekilde atlatıldığını ifade ediyor ve “Destek tedavi ve bağışıklığı geliştirici ilaçlar sayesinde düzelebilen bu hastalıktan korunmak daha önemli çünkü MIS-C, Covid-19 virüsünden daha tehlikeli.” şeklinde konuşuyor. 

Yorumlar (0)