Çocuklarınıza kızmayın, video oyunları yararlı olabilir!

Bu zamana kadar video oyunu oynayan çocuklarda, dikkat eksikliği ve odaklanamama gibi hastalıkların baş gösterdiği söylenmekteydi. Fakat yapılan son araştırmalara göre video oyunları çocuklara fayda da sağlayabilir. Buyurun detayları haberimizde…

SAĞLIK 28.10.2022, 12:46 28.10.2022, 18:05
Çocuklarınıza kızmayın, video oyunları yararlı olabilir!

Günde 3 saat ya da daha fazla video oyunu oynayan yaklaşık 2.000 çocuk üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, oyun oynayan çocukların hiç oyun oynamamış ya da oynamayan çocuklara göre, dürtü kontrolü ve çalışma belleği içeren ‘’bilişsel beceri’’ testlerinde daha iyi sonuçlar gösterdiği görülmüştür. Ulusal Uyuşturucu Suistimali (NIDA) ve Ulusal Sağlık Enstitülerinin diğer kuruluşları tarafından desteklenen ve JAMA Network Open’da yayınlana  çalışmada, ‘’Ergen Beyin Bilişsel Gelişimi Çalışması’’nın verileri analiz edilmiştir. 
 



Çalışmada günde en az 3 saat video oyunu oynayan ve hiç video oyunu oynamayan 9- 10 yaşındaki çocukları iki gruba ayırmışlardır. Daha sonra bu çocuklara ''anket, bilişsel ve beyin görüntülenme'' uygulanmıştır. Her iki gruptaki çocukların; dürtüsel davranışları kontrol etme, bilgileri ezberleme gibi yetenekleri ve verilen görevleri yerine getirirken beyin aktiviteleri izlenmiştir. 

  • Video oyunları oynamak beyin aktivilerinde ne gibi değişiklikler yapıyor? 

Araştırmacılar, günde üç saat ya da daha fazla oyun oynayan çocukların, hiç oynamayan çocuklara göre iki bilişsel görevde de daha hızlı ve doğru olduğunu bulmuşlardır. Ayrıca iki gruptaki çocukların bilişsel işlev farklılıklarına, beyin aktivilerindeki farklılık da eşlik etmiştir. Oyun oynayan çocukların beyinlerinin dikkat ve hafıza ile ilişkili olan bölgelerinde hiç oynamayanlara göre çok daha yüksek beyin aktivitesi gösterdiği fonksiyonel MRI beyin görüntüleme analizi ile bulunmuştur.

Bununla beraber, oyun oynayan çocuklarda; bilişsel olarak daha zorlu görevlerle ilişkili ön beyin bölgelerinde daha fazla beyin aktivitesi görülmesine karşın, görme ile ilgili beyin bölgelerinde daha az beyin aktivitesi görülmüştür.  Araştırmacılar görsel alanlardaki düşük aktivitenin, beynin bu alandaki bölgesinde oynanan video oyunlar aracılığıyla tekrarlanan uygulamalar sonucunda daha verimli hale gelebileceğini düşünmektedirler. 

Önceki çalışmalarda, çocukların video oyunları oynamalarının onlarda; depresyon, şiddet ve saldırgan davranışlardaki artış ile ilişkilendirilse de, bu durumun böyle olmadığını düşünülmektedir. Fakat araştırmacılar, bu sonuçların bir kesinlik göstermediğini, çocukların zihinsel aktivitelerindeki artışın sonuçlarının değil, çocukların katıldığı etkinliklerin bu tarz davranışların oluşmasında etkili olduğunu söylemektedirler.  Şiddet, saldırganlık gibi davranışların özellikle bir çok çocuğun bir arada olduğu yerlere bağlı olarak çevresel etkilerden dolayı çıkabileceğini vurgulamaktadırlar.

NOT: Araştırmacılar bu çalışmanın; çocukların bilgisayarlarda, cep telefonlarında ya da TV’lerde sınırsız olarak zaman geçirmeleri anlamına gelmediğini belirtmişlerdir. 

Bugün Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan ve oldukça büyük olan ‘’ABCD çalışması’’, yaklaşık olarak 12.000 genci, ergenlikten genç yetişkinliğe dönüşü boyunca izlemektedir. MRI tekniği kullanarak katılımcıların beyin yapılarını ve aktivitelerini düzenli olarak ölçen araştırmacılar, katılımcıların biyolojik örneklerinin yanı sıra , psikolojik, bilişsel ve çevresel bilgileri de toplamaktadırlar. Bu çalışmanın amacı, beyin, bilişsel ve sosyal- duygusal gelişimi etkileyen faktörleri anlamak ve genç bir kişinin yaşam döngüsünün iyileştirmek için gereken müdahalelerin gelişimini bilgilendirmektir. 
 

Yorumlar (0)