Beynimiz mi daha çok yorulur yoksa vücudumuz mu? 

Neredeyse yıllardır meslek gruplarına göre kıyaslama yapılan bir konu ile karşınızdayız. Beyin mi daha çok yorulur yoksa vücut mu? Uzmanlar bu konuya bir açıklık getirdi. Buyurun ayrıntılar haberimizde…

SAĞLIK 28.10.2022, 13:00 31.10.2022, 17:46
Beynimiz mi daha çok yorulur yoksa vücudumuz mu? 

Bazı işler fazlasıyla beden gücü gerektirirken, bazı işler ise bazen tek bir organın kullanımı ile ya da sadece düşünce ile yapılabiliyor. Dolayısıyla yapılan işin sonunda vücudumuzun verdiği yorgunluk belirtileri farklı olabiliyor. 

Yapılan bir çalışmaya göre, toplamda 40 kişi altı saat boyunca bulmaya çözmeye çalışmıştır. Zor bulmacaları çözenler, altı saatin sonunda daha küçük ve daha hızlı bir ödül seçerek daha tembel kararlar vermişlerdir. Kolay bulmacaları çözenler ise bu şekilde hızlı ya da küçük bir ödül istememişlerdir. 



Zor bulmacaları çözen katılımcıların verdikleri kararlar, tamamen dürtüsel kararlardır ve dürtüsel kararlar vermek de yorgunluk belirtisidir. Çünkü insan beyni, enerjisi düşük olduğunda kendi isteklerini daha az kontrol edebilmektedir. 

Uzun süre konsantrasyon sağlamak, beyinde toksik kimyasalların birikmesine sebep olur ve beynin kendini koruması için kapanması gerekir. Bu da insanları yorgun hissettirir. Dolayısıyla beyinlerini zorlayan insanlar, öğrenciler vs. fiziksel olarak yorulma ile eşdeğer yorgunluk belirtileri gösterirler.



Yapılan testler arasında ‘’glutamat’’ adı verilen beyin moleküllerinin zor bulmacalar içerisinde daha fazla biriktiğini göstermiştir. Glutamat beyin fonksiyonları için kritik bir önem taşır fakat glukamat miktarı yükseldiğinde beyin daha az çalışmalıdır. Çünkü çok fazla glukamat biriktiğinde beyin de yorulmuş olur. Dolayısıyla yorgunluk, beynimizi korumak için çalışmayı bırakmamızı sağlayan bir işarettir aslında. 
 

Yorumlar (0)