Çocuklar, manyetik çubuk ile skolyozdan kurtuluyor

Atatürk Üniversitesi Hastanesinde görevli olan Ortopedi ve Travmatoloji doktoru Sinan Yılar, çocuklarda sık sık görülen omurga eğriliği ve tedavisi hakkında açıklamalarda bulundu. 

SAĞLIK 27.04.2021, 14:08 28.04.2021, 09:44
Çocuklar, manyetik çubuk ile skolyozdan kurtuluyor

Atatürk Üniversitesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji görevlisi Doçent Doktor Sinan Yılar, çocuklarda görülen omurga eğriliği ve tedavisi hakkında açıklamalarda bulundu.

Özellikle çocuklarda çok sık görülen omurga eğriliğinin bebeklik döneminde de göze çarptığından bahseden Yılar, ilk etap tedavisi olarak korse ve egzersiz uyguladıklarını dile getiriyor. “10 yaş altındaki çocuklarda skolyoz ve kifoz bulunması durumunda tedaviyi ameliyat ile uyguluyoruz. Bu ameliyatlarda eğri omurgayı belirli bir seviyeye kadar düzeltiyor ve bu şekilde çocuğun boyunun sağlıkla uzamasını sağlıyoruz. Bu ameliyatta kullandığımız manyetik çubukları ise devlet karşılıyor.”

Devlet desteği ve başarılı ameliyat sonucunda çocukların sağlıklarına kavuştuklarını ve farklı bir ameliyata gerek kalmadığını belirten Doçent Doktor Yılar, yaşının altında boy uzunluğuna sahip olan çocuklar için neredeyse 2 dakika süren boy uzatma işlemini de ameliyat sırasında ve sonrasında yaptıklarını ifade ediyor.



Halk arasındaki adı kamburluk, tıptaki isimleri skolyoz ve kifoz

Doçent Doktor Sinan Yılar, halk arasında “kamburluk” olarak bilinen omurga eğriliği hastalığının bilimsel literatürde iki farklı isminin olduğunu söylüyor: “Sağlıklı bir insanın omurgası önden bakıldığında düz, yanlardan bakıldığında ise 20 dereceye kadar eğri olarak görülür. Yani omurga hafif S şeklindedir. Fakat bir omurgaya önden baktığımızda bile 40 ile 50 derece arasında eğrilik varsa bu hastalığa ‘skolyoz’ ismini veriyoruz. Eğer önden bakıldığında görülen eğrilik 50 dereceden daha fazlaysa bu hastalığa da ‘kifoz’ ismini veriyoruz. Özellikle skolyoz, her yaştaki insanda görülebiliyor.”



Ebeveynler skolyozu kolayca tespit edebilir

Doktor Yılar, 20 derecenin üzerindeki skolyoz hastalığının ebeveynler tarafından kolayca anlaşılabildiğini ifade ederek: “Ebeveynler çocuklarını çıplak muayene edebilir. Bacak uzunluğu eşit mi, omuzların yükseklikleri aynı mı, baş ve gövde aynı hizada mı, iki taraftaki kaburgalar da aynı belirginlikte mi, kalçaların yükseklikleri aynı mı şeklinde bakılan vücutta herhangi bir problem varsa kolayca anlaşılır.”



Yılar, 20 derece altındaki eğriliklerde egzersiz ile tedavi başlattıklarını, 20 ile 50 derece arasındaki eğriliklerde ise korse kullandıklarını belirtiyor. 50 derece üstündeki omurga eğrilikleri için ameliyat ile tedavi aşamasını tercih ettiklerini aktaran Doktor Yılar, 10 yaşından küçük çocuklarda skolyoz tanısı konan varsa füzyon ameliyat yapılamadığını şu sözlerle aktarıyor: “10 yaş altındaki çocukların organ gelişimlerini tamamlaması ve boyunun uzaması gerek ki bunu sağlayan da omurganın uzaması. Bu çocuklarda tespit ettiğimiz ileri omurga eğriliğini manyetik çubuklar ile tedavi ediyoruz. Kısa süren bir ameliyat ve sonrasında 2 dakikalık boy uzatma işlemi sayesinde çocuk, yaşının gerektirdiği boy uzunluğuna ulaşmış oluyor. Bu çubuklar ile 3 ayda bir 2-3 milim uzama sağlıyoruz. Bu sayede çocuk, 1-2 sene içinde ideal boy uzunluğuna ulaşıyor. Bu çubukların fiyatı ortalama 70 bin Türk lirası ve şu anda devlet, bu ücreti karşılıyor.”

Ameliyat sonrasında çocukların kısa sürede normal hayatına dönebildiğini aktaran Yılar, ameliyattan sonraki 21.günde çocukların okula gidebildiğini ve spor yapmaya başlayabildiğini söylüyor. 

Yorumlar (1)
benim oğlumda omurga sağa kaymış genetik bir hastalık var yardımcı olurmusunuz adım Gültekin tavşancı telfun numaram iltişime geçerseniz mutlu oluruz 05345813347 2 yıl önce
benim oğlumda omurga sağa kaymış genetik bir hastalık var yardımcı olurmusunuz adım Gültekin tavşancı telfun numaram iltişime geçerseniz mutlu oluruz 05345813347