Çin'den DSÖ'ye karantina tepkisi!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Çin'in yeniden koronavirüs karantinasına girmesinin risklerine değindi. Çin'deki hükümet ve yayın organları, DSÖ'den gelen bu açıklamayı eleştiri yağmuruna tuttu.

SAĞLIK 11.05.2022, 20:24 12.05.2022, 01:40 Hakan Öksüz
Çin'den DSÖ'ye karantina tepkisi!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus, Çin'in yeniden koronavirüs karantinasına girmesinin risklerine değinmişti. Koronavirüs salgınında "sıfır vaka" hedefinin gerçekçi olmadığını kaydeden Ghebreyesus, "Bu hedef, sürdürülebilir olmaktan uzak." ifadelerini kullanmıştı.

"Dinamik sıfır-Kovid politikasını bir kez daha incelesinler"

Çin hükümeti, (DSÖ) Genel Sekreteri Ghebreyesus'un ifadelerine sert tepki gösterdi. Bu açıklamaların oldukça sorumsuz olduğunu belirten Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, "Çin'in salgını kontrol altına alma yönergelerini bir daha incelesinler." dedi. 

Sözcü Licien, "Adını 'dinamik sıfır-Kovid' politikası olarak koyduğumuz bu yönerge, özellikle kronik hastalığı bulunanlar ve yaşlılar için hayati öneme sahip. Kimi ülkelerin akıllara zarar 'sürü bağışıklığı' benzeri yaklaşımlarından onlarca kat daha güvenli bir yol izliyoruz." dedi.

"Çin'de yaşanacak ölümlerin sorumluluğunu DSÖ almayacak"

Çin medyasına görüş bildiren uzmanlar, DSÖ Genel Sekreteri Ghebreyesus'un ifadelerinin sorumsuzca olduğunu ileri sürdü. Yayınlarda epidemologların açıklamalarına yer verildi ve sıfır vaka politikasının yararları üzerinde duruldu. Çin'de yaşanacak ölümlerin sorumluluğunu almayacak olan DSÖ'nün son açıklamasının, "koronavirüsle mücadele eden Çin'in çalışmalarına zarar verdiği" yorumları yapıldı.

Araştırma: 1,55 milyon kişi hayatını kaybedebilir!

Ülkede koronavirüs tedbirlerinin kaldırılması halinde meydana gelecek durumla ilgili bir araştırma yapıldı. Araştırmada ABD'nin Indiana Üniversitesi'nden bilim insanları da yer aldı. Araştırmanın "Nature Medicine" dergisinde paylaşılan sonuçlarına göre tedbirleri askıya almanın sonucu olarak yaklaşık 1,55 milyon kişi hayatını kaybedebilir.

Yorumlar (0)