DSÖ'den 'gizemli hepatit' açıklaması

DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü), İngiltere'de görülen, devamında diğer ülkelere de yayılan ve sebebi belirlenemeyen hepatit virüsünün şu ana dek toplam 348 kişiye bulaştığını açıkladı.

SAĞLIK 10.05.2022, 20:25
DSÖ'den 'gizemli hepatit' açıklaması

DSÖ Global Hepatit, HIV ve Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar Programı'nın araştırmacısı Dr. Easterbrook, DSÖ'nün Cenevre merkezinde gerçekleştirdiği basın toplantısında gazetecilerin, hepatit vakalarındaki son duruma dair sorusunu yanıtladı.

DSÖ'nün üye ülkelerden gelen 348 hepatit vakasını doğruladığını kaydeden Easterbrook, 70 vakanın ise araştırıldığını belirtti.

"En güçlü ihtimal adenovirüs"

Easterbrook, vakaların tespit edildiği ülkelerde geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen ek araştırmaların sebebi belirsiz hepatit virüsüne ilişkin daha somut sonuçlar verdiğini  söyleyerek "Söz konusu virüsün genetik yapısı ve hastalanan çocukların bağışıklık tepkileri detaylı bir şekilde incelendi. Şu an için virüsün kaynağına ilişkin en güçlü varsayım adenovirüs olarak görülüyor. Ancak koronavirüsün bu virüsteki olası rolünü, vakaların COVID-19 koenfeksiyonu veyahut geçmiş enfeksiyonlarla bağının olup olmadığını da önemli oranda dikkate alıyoruz." diye konuştu. 

An itibarıyla dünyada 6 ülkede 5'ten fazla vakanın tespit edildiğini kaydeden Easterbrook, vakaların yüzde 70'lik kısmında adenovirüs, yüzde 18'lik kısmında da COVID-19 bulunduğu bilgisini aktardı.

Easterbrook, virüs sebebiyle karaciğer iflası geçiren hasta sayısının hala 18 olduğunun altını çizerek, "Söz konusu vakaların biyopsi incelemelerinde karaciğer dokularına detaylı bir şekilde bakıldı ve bu iflasların, adenovirüsün sebep olduğu olağan karaciğer iflasından farklı olduğu tespit edildi. Karaciğer probleminin asıl kaynağına ilişkin ek araştırmaların neticesini bekliyoruz." sözlerini sarf etti. 

"Bu hafta içerisinde yeni güncelleme yapılabilir"

DSÖ tarafından hepatit vakalarının raporlanması ve yorumlanmasına ilişkin üye ülkelerle yakın iletişim içerisinde olduğunu kaydeden Easterbrook, bu hafta içerisinde vakalara dair yeni bir güncellemenin gerçekleştirilebileceğini bildirdi.

Geçtiğimiz ay İngiltere'de görülen ve kısa süre içinde 20 ülkeye yayılım gösteren sebebi belirsiz hepatit virüsünün, koronavirüsün ardından yeni bir pandemiye sebep olabileceğinden şüpheleniliyor.

ABD Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi 6 Mayıs tarihinde, 25 eyalette 100'ü aşkın çocukta virüsün gözlendiğini ve şu ana dek 5 çocuğun virüs sebebiyle hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

Endonezya Sağlık Bakanlığı da şu ana dek ülkede 14 yeni vaka görüldüğünü ve 4 çocuğun can verdiğini bildirmişti.

Karın ağrısı, kusma, ishal ve sarılık gibi belirtileri olan virüs, 1 ay ila 16 yaş aralığındaki çocuklarda görülüyor.

Yorumlar (0)