Çin aşıları Ankara'da!

Çin'de ithal edilen 3 milyon dozluk koronavirüs aşısı Ankara'ya ulaştı. Söz konusu aşıların depoya taşındığı bildirildi. 

SAĞLIK 30.12.2020, 08:15 30.12.2020, 14:01
Çin aşıları Ankara'da!

Türkiye, Çin tarafından geliştirilen CoronaVac aşısı için 50 milyon dozluk bir anlaşma sağlamıştı. Söz konusu aşıların 3 milyon dozu, THY'ye (Türk Hava Yolları) ait TK6175 sefer sayılı uçakla getirildi. Boeing 777 tipi uçak, 29 Aralık günü Çin'de bulunan Pekin Havalimanı'ndan kalktı. Söz konusu uçakta yer alan koronavirüs aşıları, 30 Aralık Çarşamba günü Türkiye'nin başkenti Ankara'ya geldi. 

3 milyon doz geldi 

Bugün saat 05.45'te Ankara'ya gelen uçakta 17 konteyner bulunduğu ve bu konteynerlerin içerisinde 3 milyon doz koronavirüs aşısının yer aldığı ifade edildi. Esenboğa Havalimanı'na gelen aşıların 7 tane tıra yerleştirildiği bildirildi. CoronaVac aşılarının 2-8 derece arasında muhafaza edilebildiği biliniyor. Söz konusu aşıların, bu sıcaklığa göre hazırlanan ve soğutma özelliğine sahip konteynerlerde taşındığı ifade edildi.

14 gün boyunca test edilecek

Koronavirüs aşılarının yüklendiği 7 tane tır, Sağlık Bakanlığının aşı ve ilaç deposuna taşındı. Belirli bir süreyle depoda tutulması beklenen koronavirüs aşılarının, laboratuvarlarda 14 gün boyunca test edilmesi planlanıyor. 

İlk aşamada kimlere uygulanacak?

Söz konusu testlerden onay alınması durumunda vatandaşlara yönelik aşılama işlemleri başlayacak. Dört aşamada uygulanacak aşılamada, ilk olarak sağlık görevlilerine ve 65 yaş üstü kişilere aşı yapılacak. Diğer yandan, Çin'de ithal edilen koronavirüs aşıları iki doz olarak yapılacak. 

CoronaVac aşıların 2-8 derecede rahat bir şekilde muhafaza edilebilmesi ve uzun zaman boyunca meydana gelebilecek yan etkilerinin bilinebilmesi, en önemli özellikleri olarak nitelendiriliyor. Diğer dozların da yakın zamanda Türkiye'ye gelmesi bekleniyor.

Yorumlar (0)