Cildimizde yaşayan kurtçuklar: Demodeks nedir, zararlı mıdır?

İnsan derisinde, gözeneklerde üretildiği belirtilen sebumla beslenen 2,5 milyona yakın mikroskobik böcek bulunuyor. Demodeks ismi verilen bu akarlar, yüz yıkamayla temizlenmiyor ve insan temasıyla bulaşıyor. Peki Demodeks nedir, zararlı mıdır?

SAĞLIK 15.05.2022, 17:07 15.05.2022, 17:17
Cildimizde yaşayan kurtçuklar: Demodeks nedir, zararlı mıdır?

Demodeks ismi verilen ve insan derisinde, gözeneklerde üretildiği tespit edilen sebumla beslenen 2,5 milyona yakında mikroskobik böcek yer alıyor.

DEMODEKS NEDİR?

İnsan yüzünde buşunan ve gözeneklerden üretilen mumsu yağı yiyen akarlar olarak bilinen Demodeks, insan derisinde yaşayan mikroskobik bir eklembacaklıya verilen isim olarak değerlendiriliyor. 

Herhangi bir zamanda insan vücudunda 2,5 milyona yakın Demodeks yaşadığı belirtiliyor. Bu mikroskobik böcekler insanlara, yakınları ya da partnerleri aracılığıyla bulaşıyor. 

Bununla beraber, dünyanın farklı ortamlarında yaşadığı belirtilen, çıplak gözle görülemeyen binlerce akar bulunuyor. Fakat insanların, 0,4 mm boyutundaki Demodeks’lerden yüzlerini ne kadar iyi yıkasanız da kurtulmasının mümkün olmadığı belirtildi.

İnsanlara zararı var mı?

Diğer yandan, herhangi bir anda cildimizde milyonlarca akar olduğu fikri endişeye sebep olsa da, araştırmacıların aktardığına göre şu an için kaygılanacak bir şey yok. İnsanlar için tamamen zararsız olan Demodeks’ler, 20 günlük yaşamları ile insan cildinde uzun süre kalmıyorlar. Fakat, bu akarlar karşı cinsleriyle gözeneklerde çiftleşiyorlar ve her defasında 24'e yakın yumurta bırakıyorlar.

Akarlar genel olarak geceleri meşgul oluyorlar ve insanlar uyuduğu esnada yumurtalarını bırakmak için çıkıyorlar.

Ayrıca ölü deri hücrelerini topladığı belirtilen Demodeks akarlarının, bir bölgede çok fazla yuva olursa rosacea tarzı cilt rahatsızlıklarına sebep olabiliyorlar. Fakat mikroskobik akarlar, genel anlamda tamamen zararsız.

Yorumlar (0)