Bilim Kurulu üyesi: Salgını yenmeye çok yakınız!

Bilim Kulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, Türkiye'de son iki günde iyileşen hasta sayısının vaka sayısını geçmesine ilişkin, "Hepimizin daha ciddi şekilde kurallara uymamız gerektiğini düşünüyorum. Çünkü salgını yenmeye çok yakın olduğumuz anlaşılıyor. Ama rehavet ve gevşeme olursa yeniden vaka artışları olabilir." ifadelerini kullandı. 

SAĞLIK 27.04.2020, 09:27
Bilim Kurulu üyesi: Salgını yenmeye çok yakınız!

Türkiye'de yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında vaka ile can kaybı sayıları düşüş göstermeye devam ediyor. Son açıklanan verilere göre, bir günde 99 kişi hayatını kaybetti. Bir günde 2 bin 357 yeni vaka tespit edilirken, 3 bin 558 kişi iyileşti. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Son 20 gün içinde yeni vaka sayısının en düşük olduğu gün, bugün oldu." ifadelerini kullandı. 

"Salgını yenmeye çok yakın olduğumuz anlaşılıyor"

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, son iki günde iyileşen hasta sayısının vaka sayısını geçtiğini vurgulayarak, "Bu bize sağlık birimlerimizin daha da rahatladığını ve salgınla mücadelenin ne kadar iyi gittiğini anlatıyor. Vaka sayılarımız da 3 binlere düştü. Tabii ki biraz temkinli olup bu düşüşün kalıcı olduğunu biraz daha gözlemlememiz lazım. Kalıcı olarak düştüğünü görürsek o zaman kırılmayı yakaladık demektir." dedi. 

Daha ciddi şekilde kurallara uyulması gerektiğini aktaran Prof. Dr. Yamanel, "Çünkü salgını yenmeye çok yakın olduğumuz anlaşılıyor. Ama rehavet ve gevşeme olursa yeniden vaka artışları olabilir. Sağlık Bakanlığımız gelişmeleri yakından izliyor ve buna göre normal hayata kademeli geçiş için yol haritaları oluşturuyor. Bu nedenle normal hayata geçiş için alınan kararlara uyulması da önemli." ifadelerini kullandı. 

"Bunlar çok sevindirici ancak asla bir rehavete neden olmamalı"

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk de son iki günde iyileşen hasta sayısının vaka sayısını geçtiğini hatırlatarak, "Bu salgınlarda önemli bir düzelmeye işarettir. Yakında inişe geçeceğini gösterir. Bunlar çok sevindirici, ancak asla bir rehavete neden olmamalı. Korunma tedbirlerine (maske, el yıkama, izolasyon, evde kalma) en ufak bir uyumsuzluk göstermeden, kurallara uymaya devam edersek, salgının azalma eğilimine girdiğini söyleyebiliriz. Bundan sonraki gelişmeler bize bağlı." diye konuştu. 

Dünyada dalgalanmaların olduğunu aktaran Prof. Dr. Öztürk, "Bunlara ülkemizde de meydan vermemek adına, bakanlık bize 'Kuralları kaldırdık' diyene kadar, tedbirlere devam etmeliyiz. Kademeli geçiş konusu için biraz daha beklemek lazım. Pek çok faktör birlikte düşünülecek, geçiş bizim önlemlere uymamızla olacak. Kademeli geçişte de bazı kurallara uymamız gerekecek. Ne zamana kadar? Ülkemizde ve dünyadan bu hastalık bitene kadar." açıklamasını yaptı. 

"İkinci dalgayı uyandırmayacak şekilde tedbirleri almamız gerekecek"

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, tablonun iyiye gittiği ancak şu an itibariyle mevcut önlemlerin gevşetilmemesi gerektiğine dikkat çekerek, "Salgının birinci dalgasını tümüyle durdurduktan sonra kademeli geçiş söz konusu olabilir. Bu geçişte de ikinci dalgayı uyandırmayacak şekilde tedbirleri almamız gerekecek. Özellikle bayramdan sonra yavaş yavaş kademeli geçiş olabilir ama bu da kısıtlama şeklinde olmalı. Yani karşılaşmayı engelleyecek önlemler şeklinde. Sokakta, alışverişte, işyerlerinde, turizmde bir-iki metreyi koruyacak tedbirleri almak şart. İyi gidiyoruz gerçekten ama aynen devam, rehavete kapılmayalım." dedi. 

"Anormal bir bulaşma olmadıysa salgın inişe geçecektir"

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kenan Midilli de rehavete kapılmaması gerektiğinin altını çizerek, "Son 14 gün içinde bilmediğimiz, anormal bir bulaşma olmadıysa salgın inişe geçecektir. Bunu izleyip göreceğiz. Kademeli geçişe de öyle karar verilecek. Temkinli ve aşamalı şekilde olacaktır. Yoksa her şey başa sarar. Şu anda en kritik olan şey rehavete kapılmamak. Sonuç olarak psikolojik açıdan yıpratıcı bir süreç. İnsanlar bir an önce bundan kurtulmak istiyorlar ama tedbirleri bırakırsak daha yıpratıcı bir tablo karşımıza çıkar." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)