Bilim Kurulu üyesi: Maske takacaklarına dair belge imzalasınlar!

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı duyurduğu 5 aşamalı tedbir planına göre, herkesin maske takacağına ve sosyal mesafe kuralına uyacağına dair belge imzalaması gerektiğini ifade etti.

SAĞLIK 07.08.2020, 09:28
Bilim Kurulu üyesi: Maske takacaklarına dair belge imzalasınlar!

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı 5 aşamalı bir tedbir planı sundu. Prof. Dr. Ceyhan, söz konusu plana uyulması durumunda bulaşmanın yüzde 97'sinin bir hafta içerisinde engellenebileceğini söyledi. 

Çalışma saatleri

Prof. Dr. Ceyhan, öncelikle mesailerin kademelendirilmesi gerektiğini söyledi. Çalışanların farklı vakitlerde mesaiye başlamaları gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Ceyhan, böylece toplu taşıma araçlarında meydana gelen kalabalığın önlenebileceğini ifade etti.

Toplu etkinlikler

İkinci olarak toplu etkinliklere kısıtlama getirilmesi gerektiğini aktaran Prof. Dr. Ceyhan, akrabalar veya arkadaşlar ile en fazla 10 kişi olacak şekilde toplanılması gerektiğini ve taziye evlerinde 15 kişiden fazlasının bir arada bulunmaması gerektiğini kaydetti. Prof. Dr. Ceyhan, toplanmalarda maske ve sosyal mesafe tedbirlerine riayet edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, asker uğurlama etkinliklerinin 25 kişiyi aşmaması gerektiğini, nişan ve düğün merasimlerinde de metrekareye göre davetli sayısının belirlenmesinin önemli olduğunu söyledi. 

Farklı şehirlere seyahat etme

Üçüncü olarak insanların gittikleri yerleri bildirmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Ceyhan, yeni tip koronavirüse (Covid-19) yakalanan kişilerin gittikleri şehirlerde yeni vakaların ortaya çıkmasına neden olabildiklerini ifade etti. Prof. Dr. Ceyhan, Ankara ve İstanbul gibi şehirlerden Isparta, Gaziantep ve Diyarbakır'a gelen kişilerin yeni tip koronavirüsü (Covid-19) bulaştırdıklarını kaydetti. Bu yüzden tüm vatandaşların gittikleri adreslere göre kayıt altına alınmaları gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Ceyhan, herkesin maske takacağına ve sosyal mesafe kuralına uyacağına dair belge imzalaması gerektiğini ve gerçekleştirilen denetimlerde bir vatandaşın tedbirlere riayet etmediğinin görülmesi halinde ciddi cezaların kesilmesinin önem arz ettiğini belirtti. 

Test politikası

Prof. Dr. Ceyhan, dördüncü olarak test politikasının değişmesi gerektiğini ve ülkemizde günde 100.000 adet test uygulanması gerektiğini söyledi. Günlük test sayısının semptom göstermeyen kişilere yönelik olmasının da kritik olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ceyhan, bir kişinin sadece hasta olup olmadığına değil, yeni tip koronavirüsü (Covid-19) bulaştırıp bulaştırmadığına da bakılması gerektiğini ifade etti. Prof. Dr. Ceyhan, sağlık görevlilerine, kabin memurlarına, gişe memurlarına ve şoförlere mutlaka test uygulanması gerektiğini anlattı. 

65 yaş ve üstü vatandaşların durumu

Beşinci olarak 65 yaş ve üstü vatandaşlar için güvenli bölgeler ve vakit dilimleri ayarlanması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Ceyhan, parklarda veya sahil bantlarında güvenli ortamların oluşturulması gerektiğini kaydetti. Prof. Dr. Ceyhan, panikten evlerinden çıkamayan birçok vatandaşın olduğunu ve bu insanların korkmadan dışarı çıkabilmelerinin önemli olduğunu, mesela bankalarda yalnızca bu kişilere belli vakitlerde hizmet sunulması gerektiğini ekledi. 

Yorumlar (0)