Bilgisayar sağlığını kontrol etmek için kullanılacak 5 araç

Gün içerisinde devamlı olarak kullanım sağladığımız bilgisayarların sağlıklı kalabilmesi için ne yapmalıyız? İşte bilgisayarınızın sağlığını korumanız için gereken araçlar…

SAĞLIK 26.06.2022, 11:14 27.06.2022, 09:15
Bilgisayar sağlığını kontrol etmek için kullanılacak 5 araç

Günlük yaşantımızın büyük bir bölümünde bizlerin yanında olan bilgisayarlar, yüzyılın en büyük icatlarından biri durumunda. Her konunun dijitale aktarıldığı bu dönemde bilgisayarların görevi de çoğalmaya başladı. Durum böyle olunca bu cihazların sağlığının potansiyel arızalara sebebiyet vermemesi için belirli aralıklarla kontrol edilmesi gerekiyor. Peki bilgisayarınızın sağlığını kontrol etmek için kullanabileceğiniz araçlar nelerdir?

1-Performans İzleyicisi

Bilgisayarının sağlığını kontrol etmek isteyen, fakat üçüncü parti yazılımlara güvenmeyen kişiler, “Performans İzleyicisi” olarak tanınan Windows uygulamasını kullanabilir. Bilgisayardaki bellek kullanımı ve CPU gibi çeşitli etkinlikleri takip ederek kullanıcıya gösteren yazılım, sistem sağlığının kontrolü hususunda sıklıkla kullanılan araçlardan birisidir.

2-CPU-Z

CPU-Z; işlemci, anakart ve RAM başta olmak üzere sistemde yer alan bileşenlerin özellikleri ile son durumlarını kullanıcılara detaylı bir şekilde aktaran bir araçtır. Sistem hakkında bilmek istediğiniz birçok şeyi gösteren yazılım, en tanınmış sistem izleme uygulamalarından birisidir.

3-HWiNFO

Bilgisayar sağlığını kontrol etmeye yardımcı olan araçlardan biri de HWiNFO. Bu yazılım, işlemcinin hızı, ekran kartı modeli ve RAM boyutu gibi cihazda yer alan aygıtlar ile bileşenlerin incelemesini yaparak kullanıcıya detaylı bir rapor çıkartır. Diğer bir taraftan daha önce GPU-Z ve CPU-Z gibi yazılımlarını bilen kişiler, HWiNFO aracını kullanırken zorluk yaşamayacaktır.

4-Güvenilirlik İzleyicisi

Windows Vista’dan bu yana bütün sürümlerde yerleşik olarak kullanıcılara verilen Güvenilirlik İzleyicisi, bilgisayar geçmişi ile belirli zaman dilimlerinde ortaya çıkan hataları ve olayları zaman çizelgesi halinde kullanıcılara sunar. Diğer yandan sistemin hatalarının oluştuğu zamanlarda ne kadar kararlı olduğunu 1 ila 10 arasında derecelendirir.

5- Windows Güvenliği

Herhangi bir üçüncü parti bir yazılıma gerek duyulmadan Windows Güvenliği üzerinden sisteminizin sağlığını kontrol edebilirsiniz. Windows Güvenliği, cihazınızın güvenli kalmasına yardımcı olmak adına cihazınızda güvenlik problemleri olup olmadığını takip edip sistem durumu ve cihaz performansı sayfasında görüntülenen bir sistem durumu raporu çıkarır. Bu çerçevede sisteminizin pil ömrü, depolama kapasitesi, yazılım ve uygulamalar olmak üzere dört şekilde değerlendirir.

Yorumlar (0)