Bayramda nasıl beslenmek gerekiyor? Kalp ve tansiyon hastalarına uyarı!

Bayramda tuzlu kırmızı et ve şeker tüketimi nedeniyle vücut dengesinin bozulduğunu kaydeden Prof. Dr. Doğan Nasır Binici, "Kalp ve tansiyon rahatsızlıkları bulunan kişilerle birlikte gut hastaları da dikkatli olmalı." dedi. İşte bayram boyunca dikkat edilmesi gereken beslenme alışkanlıkları...

SAĞLIK 09.07.2022, 23:40 Hakan Öksüz
Bayramda nasıl beslenmek gerekiyor? Kalp ve tansiyon hastalarına uyarı!

Kurban Bayramı'nda et tüketiminin nasıl olması gerektiğine dair tavsiyeler veren sağlık uzmanları, özellikle kalp ve böbrek hastalığı bulunanları uyardı. Bayramda et ve şeker tüketiminde artış görüldüğünü aktaran Prof. Dr. Doğan Nasır Binici, gut hastalarının yanı sıra böbrek ve kalp rahatsızlığı bulunan kişilerin de dikkat etmesi gerektiğini kaydetti.

"Şeker tüketimi, bazı organların fonksiyonunu bozuyor"

Bilinçsiz şeker ve et tüketiminin neticesi olarak insanların vücut dengesinin bozulduğuna değinen Binici, "Beslenme dengesinin bozulması nedeniyle hipertansiyon, gut ve kalp hastaları ciddi sorunlar yaşayabiliyor. Diyabet hastası olanlar, şeker tüketimine dikkat etsin. Şayet kan şekeri yükselirse böbrek ve göz gibi organların fonksiyonu bozuluyor. Özellikle şeker, çikolata ve tatlılar nedeniyle kan şekeri yükseliyor. Şeker ihtiyacını karşılamak için yaz meyveleri tüketilmeli. Onu da kararında tüketmek gerek, abartıya kaçılmamalı." dedi.

"Yoğun tuz tüketimi, polikliniklerin dolup taşmasına neden oluyor"

Diyabet hastalarının bayramda da tedavilerine devam etmesi gerektiğini belirten Nasır Binici, "Diyaliz ünitelerindeki hastaların yüzde 70'i diyabet hastaları. Özellikle yoğun tuz tüketiminden dolayı bayramlardan sonra polikliniklere çok sayıda hipertansiyon hastası geliyor. Tansiyon kaynaklı kalp rahatsızlıkları nedeniyle hastanelere başvuran hasta sayısı artıyor. Eğer kronik hastalığınız varsa, bayramdan önce nasıl besleniyorsanız bayramda da öyle devam edin. Tuzlu et tüketimi, bu hastalar için oldukça zararlı." ifadelerini kullandı.

"Daha az yağlı etler tercih edilmeli"

Prof. Dr. Doğan Nasır Binici'nin uyardığı gruplardan biri de böbrek hastaları oldu. Kırmızı et tüketiminin artması nedeniyle vücudun daha fazla oranda su ve tuz tuttuğunu kaydeden Binici, "Tuzlanmış et tüketimi, kalp hastaları ile hipertansiyon rahatsızlığı bulunanlar için yüksek risk arz ediyor. Bayramlardaki dengesiz beslenme, hipertansiyon ataklarına ve kalp krizlerine kapı aralıyor. Bu hastalara önerim, daha az yağlı etleri tercih etsinler. Tuz tüketimini minimum düzeye çeksinler. Gut hastaları, kırmızı et tüketimi nedeniyle atak geçirebilir. Günde en az 2,5 litre sıvı alınmalı. Gereğinden fazla kahve ve çay tüketilmemeli." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)