Bakan Koca'dan TURKOVAC müjdesi!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugün yaptığı açıklamada, gelecek haftadan itibaren başlamak üzere yerli Kovid-19 aşısı TURKOVAC'ın 81 ildeki bütün hastanelerde uygulanabileceğini duyurdu.

SAĞLIK 17.02.2022, 15:21 18.02.2022, 08:57
Bakan Koca'dan TURKOVAC müjdesi!

Dünkü Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'ndan sonra Bakan Koca, gazetecilerin sorularını cevapladı.

“Geçen hafta vakalar zirve yaptı”

Geçen hafta sonundan bu yana Kovid-19 vakalarının zirve yaptığını ve önümüzdeki hafta düşüş beklediklerini söyleyen Koca, "Her geçen gün hastane yükü de azalacak. Hastaneye yatışlar şu anda yüzde 28-30 azaldı. Yoğun bakıma yatış oranında yüzde 15 azalma var. Gelecek 2-3 hafta içinde gözle görülür bir düşüş tahmin ediyoruz." sözlerini kullandı.

Avrupa'da Kovid-19 önlemlerinin gevşetilmeye başlandığının anımsatılması sonrasında Bakan Koca, önümüzdeki hafta çarşamba günü pandemiyle mücadelede geldiğimiz noktanın ve yapılması gerekenlerin aktarılacağı bir basın toplantısı gerçekleştireceklerini ifade etti.

“Çavuşoğlu’nun durumu iyi”

Kovid-19 testi pozitif çıkan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun sağlık durumu hakkında da bilgi veren Bakan Koca, Çavuşoğlu’nun şu anki durumunun iyi olduğunu ve hafif bir şekilde hastalığı geçirdiğini dile getirdi.

“Molnupiravir ilacını kullanmaya başladık”

"Molnupiravir" isimli etken maddeli ilacın, Kovid-19 tedavisinde kullanımına başlandığını belirten Koca, "İlacı piyasaya verdik. 700 dolarlık ilacı 70'te 1 maliyete düşürerek piyasaya dağıttık. Dünya genelinde kullanılan bu ilacı yerlileştirip yaygın kullanımı için piyasaya sunduk. Kronik hastalara, 65 yaş üstüne ve riskli grupta yer alanlara veriyoruz." açıklamasını yaptı.

“Turkovac, devlet hastanelerine dağıtılacak” 

Yerli aşı TURKOVAC'ın 81 ildeki bütün devlet hastanelerine dağıtımının yapılacağını aktaran Bakan Koca, "Gelecek haftadan sonra yalnızca eğitim ve araştırma, şehir hastaneleri ile sınırlı kalmayarak, tüm devlet hastanelerinde TURKOVAC aşısı yapılmaya başlayacak." şeklinde konuştu.

TURKOVAC aşısının, Omicron’a karşı etkinlik çalışmasının devam ettiğini anımsatan Bakan Koca, şunları aktardı:

"Omicron ile ilgili TURKOVAC'ın hayvan çalışmalarına geçildi. Hayvan çalışmalarının ikinci dozu yarın uygulanacak. Mart ayında da TURKOVAC’ı bu Omicron varyantına yönelik tamamlamayı planlıyoruz." değerlendirmesini yaptı.

“Hastanelere dağıtılan TURKOVAC sayısı, 800 bin dozu buldu”

TURKOVAC'ın uygulanma oranı hakkında da konuşan Koca, şunları söyledi:

"Piyasaya şu ana kadar dağıttığımız toplam 800 bin doz oldu. Sanıyorum 200 bin doz daha pazartesi gönderilecek ve her hafta artarak bu işlem sürecek. Ayda ortalama 2-2,5 milyona kadar ulaşmış olacağız. Talep şu an iyi, daha da iyi olacağını düşünüyoruz. Bugüne kadar yalnızca büyük hastaneler, eğitim ve araştırma hastanelerinde oldu. Tüm illere daha yeni yayıldı. Aile hekimlerine henüz verilmedi. Sanıyorum ki 2 hafta sonra aile hekimlerine dağıtılmış olur. Erişimi kolaylaşınca kullanımı da artacak."

Çift doz BioNTech’ten sonra TURKOVAC'ın yapıldığı çalışmaya yönelik soruya yanıt veren Bakan Koca, "Çift BioNTech sonrası TURKOVAC sürüyor. Çocuklar ve gebelerle ilgili de süreç başladı."şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)