Bahar alerjilerinde 'aşı' ile tedavi mümkün

Prof. Dr. Emine Dibek Mısırlıoğlu, ilaçla netice alınamayan bahar alerjilerinde, 5 yaş itibarıyla uygulanabilen aşı tedavisinin müspet ve uzun süreli netice sağlayabildiğini belirtti.

SAĞLIK 05.04.2022, 00:24 05.04.2022, 13:20
Bahar alerjilerinde 'aşı' ile tedavi mümkün

Mısırlıoğlu, basın mensuplarına, bahar ayının alerjilere açık bir mevsim olduğunu ifade etti.

Bahar aylarında atmosferde çoğalan çimen, çayır polenlerinin hastalarda alerji şikayetlerini artırdığını kaydeden Mısırlıoğlu, "Bu dönemde, özellikle polen alerjisi görüyoruz. Hapşırık, burunda tıkanıklık, kaşıntı, akıntı gibi şikayetler görülüyor. Göz alerjisi de buna eşlik ediyorsa gözde akıntı, kaşıntı ve kızarıklık, astım belirtileri de varsa nefes darlığı ve öksürük şikayetleri görülebiliyor." şeklinde konuştu. 

Mısırlıoğlu, ayrıca kış mevsiminin sonunda ağaç polenleri, hazan mevsiminin sonuna doğru da yabani ot polenlerinin miktarının arttığını ve bunların da alerjiye yol açabildiğini aktardı.

Bu saatlere dikkat

Bahar mevsiminde polen miktarının sabah erken saatlerde başlamak üzere öğlene doğru artış gösterdiğini, akşamüstü ve yağıştan sonraki birkaç saatte de düşüş gösterdiğini anlatan Mısırlıoğlu, alerjisi olan bireylere, polenlerin çok olduğu saatlerde dışarıya çıkmaması tavsiyesinde bulundu.

Mısırlıoğlu, eve döndükten sonra banyo yapılmasının ve giysilerin değiştirilmesinin polenlerin uzaklaştırılması yönünden önemli olduğunun altını çizdi. 

Gözlerdeki yakınmaları önlemek için güneş gözlüğü kullanılmasını öneren Mısırlıoğlu, koronavirüse karşı kullanılan cerrahi maskelerin de şikayetleri belli oranda azaltabildiğini söyledi.

Bahar alerjisine aşı tedavisi

Mısırlıoğlu, polenlerden her daim kaçınarak korunmanın pek mümkün olmadığına vurgu yaparak, tedavi yöntemlerine dair şu bilgileri aktardı:

"Hastalarımıza ilaç veriyoruz. İlaçların işe yaramadığı hastalarımıza aşı yapıyoruz. 5 yaş ve üstündeki çocuklarda da aşı tedavisi kullanılabiliyor. Aşı tedavileri kısa süreli değil, 3 ila 5 sene kadar sürebiliyor. Dil altı veyahut cilde uygulanan aşılarımız var. Aşının etkinlik süresi de uzun oluyor."

Korona ile alerjinin farkı

Mısırlıoğlu, koronavirüste sıklıkla görülen boğaz ağrısı ve ateşin alerjik nezlede görülmediğini ifade etti.

Mısırlıoğlu, ayrıca koronavirüs semptomlarının ortalama 15 gün kadar sürdüğünü fakat polen alerjilerinde uygun tedavi görülmediğinde şikayetlerin mevsim boyunca sürdüğünü sözlerine ilave etti.

Yorumlar (0)