Astımla ilgili hangisi doğru?

Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi, Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Zülfikar Akelma, astımla ilgili doğru bilinen yanlışları anlattı.

SAĞLIK 05.05.2021, 09:42 05.05.2021, 18:16
Astımla ilgili hangisi doğru?

Doç. Dr. Zülfikar Akelma, 5 Mayıs Dünya Astım Günü'nün bu yılki temasının "hastalıkla ilgili doğru bilinen yanlışları ortaya çıkarmak" olarak belirlendiğini, bu şekilde hastaların doğru şekilde bilgilendirilmesinin amaçlandığını söyledi. 

“Astımla ilgili bilgi kirliliği var”

Astımın tam olarak iyileşmediğini ancak tedavi yoluyla kontrol altında tutulabildiğini söyleyen Akelma, tedavi sürecinin devam etmesi nedeniyle hastalıkla ilgili pek çok bilgi kirliliği olduğunu belirtti.

“Astım çocukluk hastalığı kanısı yanlış!”

Akelma, ilk yanlışın, astımın çocukluk çağı hastalığı olarak bilinmesi ve zamanla kaybolacağına inanılması olduğunu söyledi. 

Okul çağından önceki astımların büyük bir kısmının 6 yaşından sonra düzelmeye başladığını ancak astımın sadece çocuklarda değil, ergenlik ve yaşlılık dönemi dahil her yaşta görülebildiğini vurguladı.

“Astım bulaşıcı bir enfeksiyon değil”

Astımın bulaşıcı bir enfeksiyon olarak görülmesinin bir başka yanlış olduğuna dikkat çeken Akelma, astımlı kişinin geçireceği viral solunum yolu enfeksiyonun kişide astım atağına sebep olabildiğini ancak hastalığın bulaşıcı olmadığını söyledi

“Astımlı hasta egzersiz yapabilir”

Doç. Dr. Akelma, astımlıların egzersiz yapmaması yönünde de yanlış bir bilginin olduğunu söyledi. 

Kişinin astımı kontrol altında değilse egzersizin astım şikayetinin artmasına neden olduğunu, bunun da daha çok ergenlikte görüldüğünü belirtti. 

Doğru olanın hastalığın kontrol altına alınması olduğunu, astımı kontrol altında olanların egzersiz yapmasında bir sakınca olmadığını belirtti. Bu durumda ağır spor dahi yapabileceklerini söyledi.

“Yüksek doz kortizon kullanılmıyor”

Doğru bilinen bir başka yanlışın, astımın yüksek doz kortizonla tedavi edileceği düşüncesi olduğunu söyleyen Akelma, astım hastalığının çoğunlukla düşük doz inhaler steroidler ile kontrol altına alınabildiğini söyledi.

Astımda kullanılan kortizon ilaçlarının zararlı olduğu düşüncesinin de yaygın olduğunu belirten Akelma, kortizon ilaçlarının solunum yoluyla, oldukça düşük dozlarda kullanıldığını söyledi. 

Tedavide kullanılan kortizonun düşük miktarda olduğunu emilip kana geçme olasılığının da çok düşük olduğunu belirtti. 

Başka hastalıklarda ağızdan veya iğne yoluyla kullanılan kortizonlar gibi yan etkilerin oluşmadığını astımda kullanılan kortizonun zararlı bir miktarda olmadığını vurguladı.

“Astım ilaçları bağımlılık yapmaz”

Astım ilaçlarının bağımlılık yapmadığını da ekleyen Akelma, astımlı bir hastanın ilaçlarını uzun süre kullanması, arada azaltması ya da kullanmayı bırakması, ara vermesi gerekebildiğini belirtti.

İlaçlar boy kısalığı yapar mı? 

Doç. Dr. Akelma, doktor kontrolünde ve uygun dozda kullanılan ilaçların boy kısalığı yapmasının beklenmediğini ifade etti.

Ev dışındaki sigara da zararlı

Başhekim Doç. Dr. Zülfikar Akelma, sigaranın evin dışında içilmesinin çocuğa zarar vermeyeceği algısının da yanlış olduğuna değindi.

 Çocuk bakımında sorumlu kişinin çocuğun yanında sigara içmese bile pasif içicilik yoluyla çocuğa zarar verebileceğini söyledi.

Yorumlar (0)