99 senelik devrin sonuna gelindi: Kurşunlu benzin kullanımı sona erdi 

1922 senesinde patenti alınarak piyasaya sürülen ve 1970’li senelerde en çok kullanılan otomobil yakıtı olan kurşunlu benzinin kullanımı dünya genelinde sona erdi. Birleşmiş Milletler Çevre Programı tarafından yapılan açıklamada, “Kurşunlu benzin yasağının başarılı bir şekilde uygulanması, küresel sağlığımız ve çevremiz için büyük bir kilometre taşıdır.” ifadeleri kullanıldı. 

SAĞLIK 31.08.2021, 13:38
99 senelik devrin sonuna gelindi: Kurşunlu benzin kullanımı sona erdi 

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), geçtiğimiz ay Cezayir’deki benzin istasyonlarında kurşunlu benzin satışının durdurulmasının ardından, 99 senedir kullanımda olan kurşunlu benzinin kullanımının sona erdiğini duyurdu.  

1970’ler aktif olarak kullanıldı 

İlk kez 1922 senesinde kullanılan ve aynı sene patenti alınan, tetraetilkurşun bileşiğinden oluşan kurşunlu benzin, 1970’li senelerde dünyanın her yerinde aktif olarak kullanılmış ve otomobillerin daha yüksek sıkıştırma oranlarına sahip olmasına izin vererek onları daha güçlü hale getireceği belirtilmişti. Fakat bu benzinin sık sık ve büyük oranlarda kullanılmasıyla kurşun zehirlenmeleri boy gösterdi. O dönemde benzin üzerinde yapılan araştırmalar, bu maddenin ciddi sağlık sorunlarıyla bağlantılı olduğunu öne çıkardı. 



Kalp hastalığına sebep olup çocukları etkiliyordu 

Bilim insanları tarafından yapılan araştırmaya göre kurşuna düşük oranda maruz kalmak bile insanda kalp, beyin hastalıklarına sebep olurken bu durumdan en fazla çocuklar etkileniyor. Kurşuna maruz kalan çocuklarda refleks yavaşlığı, zeka seviyesinde düşüş meydana geliyor. Ayrıca kurşun, bazı kanser türlerini ve felci de tetikleyebiliyor.  

Birleşmiş Milletler tarafından kurşunlu benzinin kullanımının sona erdirilmesi konusunda 20 senedir yürütülen kampanya ise sağlık raporları referans alınarak başlatılmıştı. UNEP tarafından başlatılan kampanyada ilk olarak 2002 senesinde başlatılmış; 117 ülkenin kurşunlu benzin kullandığı ve bunun da sağlık üzerinde derin etkileri olduğu aktarılmıştı. 



Senede 1,2 milyondan fazla ölüme sebep oldu 

UNEP İcra Direktörü Inger Andersen, konu hakkında şu açıklamalarda bulundu: “Kurşunlu benzin yasağının başarılı bir şekilde uygulanması, küresel sağlık ve çevremiz için büyük bir kilometre taşıdır.”  

UNEP’e göre kara yolu araçlarında kurşunlu yakıt kullanımının yasaklanması ile yılda 1,2 milyondan fazla ölümü önledi. Californiye Eyalet Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre ise kurşunlu yakıt kullanımının yasaklanması, çocuklar arasında zeka seviyelerini iyileşmesini sağlarken küresel ekonomi için senede 2,45 trilyon dolar tasarruf sağlandı. 

ABD’nin kurşunlu benzini yasaklamasıyla sonuçlanan bir araştırma üzerinde çalışan bilim insanı Philip Landrigan ise motor yakıtlarının tamamen yasaklanması gerektiğini sık sık vurguluyor. Uluslararası bir kanala demeç veren Landrigan, “Dizelin halk sağlığı üzerinde çok fazla olumsuz etkisiz var. Kesinlikle kansere sebep olan, solunum yolu tahrişine ve astıma yol açan dizel egzozunun yaptığı her şey halk sağlığı için çok kötü. Benzinden gerçekten kurtulmamız gerekiyor. Mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde bunu yapmalıyız. Dünya artık elektrikli araçlara odaklanmalı.” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)