1 milyon kişi gözünü bu yüzden kaybedebilir: "Sinsi ilerliyor"

Prof. Dr. Ziya Kapran, şeker hastalarının her sene göz muayenesi yaptırmaları gerektiğini söyleyerek, "Şeker hastalığı sinsi bir hastalık, görme kaybı meydana geldiğinde geri getirmek mümkün değil. İlk evrede yakalayabilirsek oldukça etkin tedavi yöntemlerimiz var." dedi.

SAĞLIK 19.12.2021, 00:10 19.12.2021, 15:17
1 milyon kişi gözünü bu yüzden kaybedebilir: "Sinsi ilerliyor"

Prof. Dr. Kapran, basın mensuplarına, şeker hastalığının bütün dünyada ciddi bir sağlık problemi olduğunu ifade etti.

Tedbirli ve dikkatli olunması gerektiğini aktaran Kapran, "Bu hastalık 21'inci yüzyılın vebası olarak tanımlanabilir. Dünyada yarım milyar kişi şeker hastası. Bu insanların yaklaşık olarak yarısı hasta olduğunu dahi bilmiyor. Pandemi ile birlikte gelen hareketsizlik sebebiyle hastalıkta büyük bir yükseliş oldu. Şeker hastalığında kör olma ihtimali çok yüksek." şeklinde konuştu. 

Hastaları göz muayenesi olmaları amacıyla teşvik ettiklerini kaydeden Kapran, şöyle konuştu:

"Halkımız salgın döneminde hareketsiz kaldı. Şeker hastaları her sene en az bir kez göz muayenesi olsunlar. Çünkü ilk etapta hastalık sebebiyle gözün bozulduğu belli olmuyor. Fakat bu çok sinsi bir hastalık. Görme kaybı geriye döndürülemiyor. Erkenden yakalayabilirsek etkili tedavilerimiz mevcut."

"1 milyon vatandaşımız görme kaybı yaşayabilir"

Çeşitli ilaçları göze enjekte edebildiklerini, lazer tedavileri uygulayabildiklerini belirten Kapran, gözün sızdıran damarlarını tedavi edebildiklerini dile getirdi.

Zaman zaman hastaların göz kanaması şikayeti ile geldiğinin altını çizen Kapran, çok geç kalınan durumlarda son yol olarak operasyon yaptıklarını söyledi.

Kapran, "Türkiye nüfusunun yüzde 15'i şeker hastası. Bunlardan yüzde 10'u kör olma tehlikesi altında. 1 milyon vatandaşımız ilerleyen yıllarda görme becerilerini büyük oranda yitirecekler. Tamamen körlüğe kadar gidebiliyor." dedi. 

Kapran, şeker hastalığından kaynaklanan göz rahatsızlıklarının küçük yaşlarda da görüldüğünü, birkaç sene sonra gözlere vurduğunu kaydetti.

Yorumlar (0)