Markaların kullandığı renklerin bir önemi var mı?

Markalar renkleri gelişigüzel kullanmıyor, aslında özenle seçiyorlar. Kırmızı, turuncu, sarı, yeşil ve daha fazlası... Hepsinin bir anlamı var. Gelin birlikte inceleyelim.

ÖZEL HABER 20.02.2020, 10:00 20.02.2020, 10:31
Markaların kullandığı renklerin bir önemi var mı?

Bir markanın logosu en önemli tasarım öğesi, çünkü logo şirketin görsel temsili ve değerlerini yansıtıyor. Yeni bir logo oluştururken birçok karar alınıyor ve logonun rengi de aslında alınan en büyük kararlardan biri. Logonun rengi önemsiz bir unsur gibi görünebilir, ancak araştırmalar sonucu ünlü logoların her birinin renginin o markanın nasıl algılandığı üzerinde ciddi bir etkiye sahip.

Araştırma insanların kişi, ortam ya da ürünler hakkında ilk kez görmelerinden itibaren 90 saniye içerisinde bilinçaltında bazı kararlar aldığını gösteriyor. Bu değerlendirmenin yüzde 62'si ila yüzde 90'ı tek başına renge dayanıyor. Bu da logonun bir tüketicinin kısa ya da uzun süreli müşteri olup olmama kararını etkileyebileceği anlamına geliyor.

Aynı zamanda, bir tüketici olarak nerede alışveriş yapacağınız ya da hangi markalara güvenebileceğiniz konusunda vereceğiniz kararlarda da logoların etkisi büyük. Bu yüzden siz farkında olsanız da olmasanız da bilinçaltınız logolara yönelik büyük bir çalışma içerisinde. Aslında belirli yazı tipleri, renkler, tasarımlar; ürün kalitesi ve güvenilirliği gibi tamamen alakasız görünen bazı niteliklerle çok yakın ilişki içerisinde.

Buradan yola çıkarak bir işletme sahibi veya pazarlama uzmanı iseniz logonuzu oluştururken hedef kitlenizin değerlerini ve kişiliklerini göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Pazarlama sürecine dahil olmasanız da favori markalarınızın kendi tasarımları ve renkleri ile iletmek istediklerini düşünmek faydalı olabilir.

Bu yüzden, pek çok fast-food şirketinin neden kırmızı logolara sahip olduğunu merak ediyorsanız renklere ve markaların stratejilerine yönelik bazı bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.

KIRMIZI

Güçlü ve tutkulu: Çarpıcılık-Enerji-Güvenirlik

Kırmızı renk dikkat çekiyor ve müşterilerde güçlü duygular uyandırıyor. Bu renk evrensel olarak romantizm temsilcisi. Ayrıca kalp hızının artmasına sebep olan kırmızı, iştah açmasının yanı sıra aciliyet duygusuna da neden oluyor.

Markadaki kırmızı bir logo ne anlama geliyor?

Kırmızı bir logo, o markanın güçlü ve yüksek enerjili olduğunu gösteriyor. Eğer marka, bir restoran ise kırmızı akıllıca bir seçim çünkü gıda satmaya çalışan bir iş için kırmızı rengin ideal olduğu ve de iştahı arttırdığı kanıtlanmış durumda. Kırmızının kalp atış hızını artırma yeteneği, indirimli satışlarda veya dürtüsel olarak görür görmez satın almaya yönelen müşterilerde zorunluluk benzeri bir durum yarattığından çoğu marka bu rengi tercih ediyor.

TURUNCU

Eğlenceli ve coşkulu: Heyecan-Sıcaklık-Yaratıcılık

Turuncu, neşe ve coşku ile ilişkili. Bu rengin beyin aktivitesini etkinleştirdiği söyleniyor, ancak göz alıcı doğası nedeniyle saldırgan olarak da görülebilir. Bu sıcakkanlılık ve zihinsel uyarılma kombinasyonu, tüketicileri harekete geçirmek için müthiş bir fırsat olarak göze çarpıyor.

Markadaki turuncu bir logo ne anlama geliyor?

Turuncu bir logo, şirketinizin samimi ve neşeli olduğu mesajını gönderiyor. Bu rengi kullanan markalar, kaygısız oldukları ya da çok ciddi olmadıkları ancak yine de kendinden emin oldukları mesajını veriyorlar.

SARI

Eğlenceli ve samimi: Mutluluk-İyimserlik-Dikkat

Sarı, mutluluk ve iyimserlik ile ilişkili. Bu yüzden klasik bir gülen yüzün sarı renkte olması kimse için sürpriz değil. Bu renk, aynı zamanda iletişimi teşvik eden, neşeli ve sıcak olarak görülüyor. Sarı renk ayrıca dikkat çekici olduğundan bazen yol işaretleri ve trafik ışıkları gibi yerlerde de kullanılıyor ve bu açıdan temkinli olunmasını ön plana çıkardığından olumsuz bir algı yarattığı da söylenebilir. Ayrıca sarı renk göz yorgunluğuna neden oluyor ve parlak tonlarının bebekleri ağlattığı biliniyor.

Markadaki sarı bir logo ne anlama geliyor?

Sarı bir logo, şirketinizin mutlu, olumlu ve samimi olduğunu gösteriyor. Sarı renk alışveriş vitrinlerinde müşterilerin dikkatini çekmeye ve aynı zamanda mutluluk duygusu iletmek için kullanıyor. Bir marka için sarı rengi seçerken tek dikkat edilmesi gereken şey ise müşterilerin gözünü yormayacak tonların tercih edilmesi.

YEŞİL

Genç ve Dünya dostu: Sağlık-Huzur-Tazelik

Yeşil renk büyümeyi temsil ediyor ve aynı zamanda rahatlama ve iyileşme hissi uyandırıyor. Yeşil, bitki örtüsünün rengi, bu yüzden müşterilere doğayı ve sağlığı hatırlatıyor. Ayrıca yeşilin para ve zenginlik ile ilişkili olduğu da biliniyor.

Markadaki yeşil bir logo ne anlama geliyor?

Her şeyden önce, yeşil bir logo, şirketin çevre dostu olduğu mesajını iletiyor. Bu, organik ve vejetaryen markaların yanı sıra etik uygulamalar için de çaba gösteren şirketlerin neden bu kadar popüler olduğunu açıklıyor. Yeşil renk tüketicilere para hatırlattığı için finansal şirketler için de iyi bir seçim olabiliyor.

MAVİ

Sakin ve mantıklı: Huzur-İstikrar-Sükûnet

Mavi, hem huzur hem de güvenlik duygularını uyandıran gökyüzü ve okyanus ile ilişkili bir renk. Ayrıca, insanların en üretken oldukları zamanın mavi odalarda çalışırken olduğu da kanıtlanmış durumda. Öte yandan mavinin iştahı frenlemek için iyi olduğu biliniyor bu yüzden mavi renk konsantrasyon açısından önemli bir yere sahip. Kırmızı veya sarı gibi renkler kadar dikkat çekici olmasa da, mavi hem erkekler hem de kadınlar arasında en popüler renk. Bu mavinin evrensel olarak çok sevildiği anlamına geliyor ve bu da bir şirket için en önemli kriterlerden biri olsa gerek.

Markadaki mavi bir logo ne anlama geliyor?

Mavi bir logo, markanın profesyonel ve mantıklı olduğunu, ancak istilacı olmadığını gösteriyor. Mavi rengi kullanan bir şirket, güvenlik ve güven duygusu yaratabilir. Ancak iştahın önüne geçen bir renk olduğundan eğer kullanacak şirket bir restoran veya yiyecek satan başka bir iş türü ise mavi ideal olmayabilir.

MOR

Lüks ve bilge: Ayrıcalık-Servet-Başarı

Asaletin ve kralların klasik rengi olan morun genellikle zenginlik ve lüks ile ilişkili olması şaşırtıcı değil. Mor, aynı zamanda hayal gücü, gizem ve sihri temsil ediyor ve böylece bilgelik ile imgeleme hissi uyandırabiliyor. Güzellik markaları genellikle logolarında, özellikle yaşlanma karşıtı ürünlerinde mor tonlarını kullanıyorlar.

Markadaki mor bir logo ne anlama geliyor?

Mor bir logo, markanın lüks ve yaratıcı olduğunu gösteriyor. Mor bir logo, Zengin ya da bilge olarak görünmek isteyen tüketicilerin yanı sıra büyü ya da gizem duygusuna eğilimli olanları da çekebilir.

PEMBE

Kadınsı ve tatlı: Kadınlık-Sıcaklık-Enerji

Pembe renk kadınsılık ile ilişkilidir ve genellikle kadınlara yönelik markaların logolarında kullanılıyor. Pembe ayrıca tatlılık ile ilişkili. Bu yüzden dondurma, kurabiye, çikolata veya donutlar gibi tatlı gıdaların logolarında görülüyor. Öte yandan bu renk, eğlenceli bir renk olarak görülüyor ve neşe hissi uyandırıyor.

Markadaki pembe bir logo ne anlama geliyor?

Pembe bir logo ile kadınların hedef kitle olması sürpriz değil. Bir marka pembe bir logoyla kadınsı bir görüntüye sahip olarak ve kadınsı ihtiyaçları karşılayarak tüketicilerin gereksinimlerine cevap verilebilir. Eğer pembe renkle satılan şey gıda ürünleriyse bunların çok tatlı olduğu söylenebilir. Başka bir sektör için de bu rengi seçen markalar, muhtemel olarak şirketlerinin canlı ve eğlenceli olduğu mesajını iletmeye çalışıyorlar.

SİYAH

Ciddi ve sofistike: Zarafet-Ciddiyet-İnhisar

Ciddi, sade ve şık bir renk olarak görülen siyah, sofistike bir his uyandırıyor. Bu renk düz görünse de, genellikle uyandırdığı zarafet ve cazibe duygusu nedeniyle lüks ürünler için kullanılıyor. Siyah, tüketicilere markanın gizemli ve özel olduğunu gösteriyor.

Markadaki siyah bir logo ne anlama geliyor?

Markanın siyah bir logosu varsa, bu logonun muhtemelen dikkat çekmek için kullanılmıyor olduğu yorumu yapılabilir. Bunun yerine, marka daha güçlü bir itibar veya zarafet duygusu ile köklü görülmek istiyor ve logo bu arzunun önemli bir parçası. Bu yüzden, siyah rengi seçen markalar, kaliteleriyle bir bakıma göz alıcı renklere ihtiyaç duymadıkları mesajını veriyor.

Yorumlar (0)